Ultimul discurs al lui Jean-Claude Trichet ca preşedinte al BCE: Autorităţile zonei euro ar trebui să aibă mai multe prerogative privind politicile economice ale statelor cu probleme

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, al cărui mandat se va încheia săptămâna viitoare, consideră că autorităţile zonei euro ar trebui să aibă mai multe prerogative privind politicile economice ale statelor cu probleme din bloc, implicând "un nou concept de suveranitate".

Urmărește
331 afișări
Imaginea articolului Ultimul discurs al lui Jean-Claude Trichet ca preşedinte al BCE: Autorităţile zonei euro ar trebui să aibă mai multe prerogative privind politicile economice ale statelor cu probleme

Jean-Claude Trichet (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Trichet a folosit ultimul discurs public ca preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) pentru a îndemna la o integrare economică mai profundă între statele din zona euro, expunându-şi viziunea unei uniuni monetare mai strânse, mai apropiate.

Unele dintre ideile sale ar putea atinge însă chestiunea sensibilă a suveranităţii naţionale.

"Pentru ţările care pierd accesul la pieţe, abordarea actuală de a oferi ajutor contra unor condiţii solide este justificată. Ţările merită o oportunitate de a remedia situaţia şi de a restaura stabilitatea. Însă această abordare ar trebui să aibă limite definite clar", a arătat Trichet.

Oficialul a propus ca, dacă o ţară va rata "în mod persistent" ţintele convenite în programele economice cu instituţiile financiare economice, instituţiile europene să poată interveni în politica economică internă.

"În această a doua etapă, autorităţile europene, ca noi (BCE, n.r.), ar dobândi un rol mult mai profund şi autoritar în formularea politicilor economice ale acelei ţări. Implementarea acestei idei, acestei etape secundare, ar necesita evident o modificare a Tratatului UE. Ar implica de asemenea un nou concept de suveranitate", a arătat Trichet.

Preşedintele BCE va preda mandatul la sfârşitul lunii octombrie lui Mario Draghi, guvernatorul Băncii Italiei.

Oficialul şi-a susţinut luni seară ultimul discurs ca şef al BCE la Universitatea Bumboldt din Berlin, pichetată de protestatari cu bannere pe care scria "Nu mai daţi bani băncilor", "Spuneţi nu tiraniei datoriilor" şi "Troika, afară din Grecia", ultimul slogan făcând referire la trioul instituţiilor financiare internaţionale, Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană.

Discursul lui Trichet a fost întrerupt de o femeie care a strigat: "Cât vom mai putea asculta acele minciuni?"

Oficialul a arătat că Germania reprezintă un exemplu al felului în care politicile economice solide şi reformele "îndrăzneţe" pot consolida competitivitatea şi prosperitatea unei ţări din zona euro.

"Astăzi, Germania este în fruntea revenirii din criză, este un exemplu foarte important pentru situaţia actuală", a spus el.

În luna iunie, Trichet şi-a prezentat viziunea unui minister central al finanţelor pentru statele din zona euro, reiterată şi întărită în discursul de luni.

"Ministerul european de finanţe ar supraveghea în primul rând modul în care se aplică politicile fiscale şi cele competitive şi, când va fi necesar, va avea responsabilitatea de a impune acea a doua etapă despre care am vorbit. Ideea unui minister european al finanţelor pare tot mai puţin îndrăzneaţă. A nu lua în calcul înfiinţarea unei astfel de instituţii pare o atitudine chiar mai cutezătoare", a afirmat preşedintele BCE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici