Un acţionar al FP a solicitat distribuirea unui dividend dublu faţă de propunerea Franklin Templeton

Un acţionar al Fondului Proprietatea (FP), care deţine peste 5% din titluri, a solicitat acordarea unui dividend de 0,03141 lei/acţiune, dublu faţă de propunerea administratorului Franklin Templeton, de 0,01569 lei/titlu.

Urmărește
6 afișări

Solicitarea a fost introdusă pe ordinea de zi a AGA programată pentru 27 aprilie, potrivit unui comunicat transmis Bursei.

Fondul nu a precizat numele acţionarului respectiv.

Potrivit celor mai recente date disponibile doi acţionari au peste 5% din titlurile FP, respectiv moştenitorii familiilor Malaxa şi Auschnitt şi Ministerul Finanţelor Publice.

Înainte de listarea FP la Bursa de la Bucureşti, în 25 ianuarie, moştenitorii familiilor Malaxa şi Auschnitt deţineau 7,35% din acţiuni. Participaţia Finanţelor este de 36,79%.

De la listare, Fondul nu a anunţat dacă vreun acţionar şi-a majorat sau diminuat participaţia la peste sau sub 5% din titluri, nivelul minim legat de la care trebuie făcute raportări de către companiile listate.

Dacă solicitarea acţionarului respectiv va fi aprobată, FP va acorda dividende în valoare cumulată de 432,7 milioane lei, respectiv 95% din profitul net preliminat înregistrat anul trecut, de 456,2 milioane lei (108,3 milioane euro).

Franklin Templeton a propus acţionarilor FP un dividend brut de 0,01569 lei/acţiune din profitul de anul trecut, cu intenţia de a distribui 47% din câştigul de anul trecut. Dividendul propus de Templeton este de peste cinci ori mai redus decât cel distribuit anul trecut din câştigurile din anii 2008 şi 2009, de 0,0816 lei/titlu.

Pe de altă parte, dividendul propus de acţionarul care a cerut completarea ordinii de zi, de 0,03141 lei/titlu, este 2,6 ori mai redus decât cel acordat anul trecut.

Profitul din 2010 este cu 37,5% sub câştigul din precedentul exerciţiu financiar, însă de peste două ori mai mare faţă de nivelul anul trecut.

Politica de dividende la FP propusă de administrator, compania Franklin Templeton, este ca acţionarii Fondului să primească o cotă parte numai din dividendele încasate de Fond şi dobânzile la depozite, minus cheltuielile şi impozitele aferente.

Fondul a anunţat încă din 15 februarie, odată cu publicarea rezultatelor financiare de anul trecut, că ar putea propune un dividend de 0,01569 lei/acţiune.

Acţionarul care a cerut completarea ordinii de zi a solicitat, totodată, revocarea Monicăi George-Maurer din funcţia de membru în Comitetul Reprezentanţilor Fondului şi alegerea unui nou membru.

În şedinţa din 27 aprilie acţionarii FP trebuie să aleagă încă un membru în Comitetul Reprezentanţilor, ca urmare a demisiei lui Corin Trandafir, avocatul familiilor Auschnitt şi Malaxa, cei mai mari acţionari minoritari ai Fondului.

Acţionarii pot depune propuneri pentru noi membri în comitet până vineri.

Componenţa Comitetului Reprezentanţilor - patru membri şi un preşedinte, secretarul de stat de la Finanţe Bogdan Drăgoi - a fost stabilită anul trecut. Comitetul are rolul de a supraveghea la nivel general funcţionarea administratorului Fondului Proprietatea şi răspunde în faţa acţionarilor. Printre atribuţiile acestuia se numără aprobarea rapoartelor financiare ale Fondului şi a bugetului anual de cheltuieli.

Un alt acţionar cu mai puţin de 5% din titluri a solicitat modificarea datei de înregistrare în funcţie de care se stabilesc investitorii care beeficiază de deciziile AGA, însă propunerea acestuia nu a fost trecută pe ordinea de zi. Legislaţia pieţei de capital prevede că un acţionar trebuie să aibă nimim 5% din titlurile unei societăţi listate pentru a putea introduce noi puncte pe ordinea de zi.

La finalul lunii martie, un număr de 125 de fonduri de investiţii şi companii străine deţineau 20,4% din acţiunile FP, iar 310 investitorii persoane fizice nerezidente aveau 8,66%.

Un pachet de 28,28% din titluri era deţinut de 7.744 de acţionarii români persoane fizice, iar 287 de fonduri de investiţii şi firme din România aveau 5,87%.

Participaţia statului a rămas la 36,79%, în condiţiile în care procesul de despăgubire în acţiuni FP este suspendat până la începutul lunii mai.

Preţul acţiunilor FP a scăzut în şedinţa bursieră de miercuri cu 0,25%, la 0,5975 lei. La această cotaţie, FP are o capitalizare de 8,232 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici