"Aşteptăm să vină ministrul Remeş şi, săptămâna viitoare, sau poate chiar în această săptămână, vrem să înaintăm la Comisia Europeană o solicitare prin care să cerem să nu plătim această taxă, pentru că măsura a fost impusă din cauza surplusul de zahăr din sfeclă de pe piaţa comunitară, la care România, care a aderat în acest an, nu a contribuit", a declarat pentru MEDIAFAX Vasile Stancu, consilier în Ministerul Agriculturii.
Taxa de restructurare este plătită doar de producătorii de zahăr din sfeclă şi este de 173,8 euro pe tonă în anul de comercializare 1 octombrie 2008- 31 septembrie 2009 şi va scădea la 113,3 euro pe tonă, în 2008-2009. Sumele colectate sunt folosite pentru acordarea de compensaţii firmelor din domeniu care îşi încetează activitatea, iar taxa face parte din programul european de reducere a excedentului de zahăr din sfeclă.
Producătorii de zahăr din sfeclă din România susţin că taxa de restructurare este un cost un plus, care conduce la creşterea preţurilor şi îi dezavantajează faţă de rafinatorii de zahăr brut.