Porsche şi Volkswagen au convenit în 2009 să fuzioneze, tranzacţia urmând să se încheie până la sfârşitul acestui an. Companiile au anunţat însă în februarie 2011 că fuziunea va fi întârziată de mai multe litigii cu investitorii şi de anchetele penale împotriva a doi foşti directori executivi ai companiei.
Volkswagen a recunoscut joi seară că fuziunea cu Porsche nu poate fi finalizată în acest an, scenariu anticipat de analişti.
„După părerea nostră, nu s-au schimbat prea multe. Cel mai bun sfat pentru VW şi Porsche ar fi să extindă actualul acord de fuziune, pentru a adăuga că tranzacţia se va încheia imediat ce riscurile juridice vor fi scăzut”, a arătat analistul Credit Suisse Arndt Ellinghorst.
Volkswagen va căuta acum noi modalităţi de a crea „un grup auto integrat” cu Porsche, care urmează să fie incluse într-un raport către Consiliul de Supraveghere până la sfârşitul anului.
Principalele riscuri pentru fuziune sunt procesele din Germania şi SUA împotriva Porsche, compania fiind acuzată de investitori că a manipulat piaţa, a adăugat Volkswagen.
Din punctul de vedere al gigantului auto german, problemele de ordin juridic împiedică o cuantificare obiectivă a riscurilor economice care ameninţă fuziunea şi evaluarea corectă a valorii Porsche.
Într-un alt comunicat, Porsche a arătat că cele două companii nu au căzut de acord privind valoarea Porsche, necesară pentru a calcula rata la care va fi efectuat schimbul de acţiuni prin care ar trebui să fuzioneze cu Volkswagen.
Producătorul de automobile sport consideră că acuzaţiile aduse de investitorii din Germania şi SUA sunt nefundamentate.
Porsche a încercat în 2009 să preia Volkswagen prin inginerii financiare complexe pe piaţa derivatelor, însă a abandonat tentativa din cauza datoriilor acumulate, care au forţat în final compania să accepte să fie înglobată de rivalul mult mai mare. Disputa s-a încheiat odată cu concedierea directorilor Porsche.
Investitorii au dat în judecată Porsche în SUA şi în Germania, afirmând că au înregistrat pierderi de miliarde de euro după ce producătorul de maşini sport a „încolţit” în 2008 piaţa acţiunilor tranzacţionabile Volkswagen.
Investitorii susţin că Porsche a cumpărat în 2008 „în tăcere” acţiuni Volkswagen în cadrul planului de a prelua Volkswagen, în timp ce afirma public că nu vrea să preia cel mai mare constructor auto european.
După ce Porsche şi-a anunţat în octombrie 2008 participaţia la Volkswagen şi intenţiile de preluare, acţiunile au crescut puternic, iar grupul a devenit pentru scurt timp cea mia mare companie din lume după capitalizare. Fondurile de hedging care pariaseră pe scăderea acţiunilor au înregistrat pierderi şi au dat în judecată ulterior Porsche.