Un deputat PSD despre noua modificare a Legii offshore: Statul român iese câştigător din această bătălie/ Ce spune despre plecarea ALDE de la dezbatere

Deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii a Camerei Deputaţilor, susţine că prin modificarea modului de impozitare a veniturilor suplimentare din Legea offshore, cele făcute în Comisiile reunite, statul român obţine mai multe avantaje decât înainte, menţionând care sunt acestea. Referitor la părăsirea negocierilor de către deputaţii ALDE în timpul dezbaterilor, Iulian Iancu a afirmat că a fost o discuţie anterioară şi cu liderul acestora şi cu unii dintre aceştia, astfel că nu le înţelege atitudinea de marţi.

Urmărește
962 afișări
Imaginea articolului Un deputat PSD despre noua modificare a Legii offshore: Statul român iese câştigător din această bătălie/ Ce spune despre plecarea ALDE de la dezbatere

Un deputat PSD despre noua modificare a Legii offshore: Statul român iese câştigător din această bătălie

„Dezbaterile de astăzi (n.red. – marţi), aţi văzut că au fost extraordinar de intense, au avut în vedere reanalizarea tuturor calculelor, în aşa fel încât statul român să-şi maximizeze veniturile, dar să menţinem acel echilibru absolut necesar pentru menţinerea interesului din partea investitorilor”, a spus Iulian Iancu, la finalul dezbaterilor din Comisiile reunite, de marţi seara.

Cele două modificări privind impozitarea permit statului român să-şi menţină în totalitate veniturile şi avantajele dobândite prin variantă a legii, cea din iulie, a mai susţinut deputatul PSD.

„Ba mai mult, obţinem şi venituri suplimentare. Credem că toată această analiză, toate aceste dezbateri, pe care le-am analizat şi reanalizat şi reanalizat şi-am făcut şi refăcut calculele acum, în sfârşit, putem spune că statul român iese câştigător din această bătălie, pe ambele planuri, şi din punct vedere al veniturilor la bugetul de stat, dar şi din punct de vedere al menţinerii interesului investitorilor”, a mai spus Iancu.

Deputatul PSD a precizat că noutăţile introduse în Legea offshore la Camera Deputaţilor sunt legate, în primul rând, de interzicerea unei eventuale duble deduceri.

„Existenţa unui asemenea risc, enunţarea lui în spaţiul public, ne-a făcut să fim foarte atenţi şi-am reluat textul, astfel încât deducerea dublă să fie imposibilă”, a detaliat Iancu.

A doua modificarea importantă în opinia deputatului PSD este legată de reanalizarea veniturilor, respectiv să nu existe niciun risc în ceea ce priveşte şansa oricărui alt guvern de a-şi modifica politica fiscală.

„Dacă preţurile în piaţa internaţională vor creşte, dacă piaţa românească va fi extrem de atractivă şi veniturile pe care operatorii le-ar putea încasa ar putea să fie foarte mari, atunci guvernul de la momentul respectiv să-şi poată reanaliza repartizarea eventualelor venituri suplimentare. Este o schimbare, iarăşi, fundamental, în sensul că permitem guvernelor, oricare ar fi ele, să-şi stabilească propria politică fiscală”, a mai spus Iancu.

Altă modificare importantă potrivit deputatului PSD este aceea ca oricare investiţii să fie deduse de la momentul zero în care investitorul a încheiat acordul şi a început lucrările în cadrul programului stabilit în baza acordului până la momentul finalizării.

„N-am permis ca ele să fie, pe de o parte, supuse unui program, conform legii contabilităţii, de amortizare şi unei scheme specifice de deducere. Adică nu pot fi două scheme de deducere aplicate aceleiaşi investiţii. Prin aceste modificări la care adăugăm modificarea nivelului de percepere a cotelor de impozit, respectiv majorarea veniturilor statului roman în condiţiile de creştere a preţului, le-am considerat absolut necesare, văzând evoluţia preţurilor în piaţa de gaze, în toată Europa, dar şi în lume, şi tendinţa operatorilor de a creşte preţul în mod arbitrar, profitând de un statut de duopol pe care-l au în această piaţă sau de jucători majoritari. Cu alte cuvinte, descurajăm creşterea preţului. Tot ceea ce se întâmplă peste o creştere de 120 de lei va fi impozitat până la 70% în favoarea statului roman”, a explicat Iancu.

Altă modificarea importantă o reprezintă diminuarea deducerii din impozit la maxim 30%, nu 60% cât era, a punctat deputatul PSD.

De asemenea, altă modificăre se referă la cota de 50% privind tranzacţiile pe piaţa liberă. Noile reguli adoptate de deputaţii în Comisii menţionează: cota procentuală de 50% nu va creşte pe toată durata acordurilor, iar tranzacţiile se desfăşoară concurenţial şi nediscriminatoriu.

„50% pe bursă au deja un regim stabilit de reglementator pentru tranzacţionare transparentă şi nediscriminatorie, nu era nicio prevedere pentru cealaltă parte. Am considerat că este obligatoriu, pentru că, atunci când un consumator român va dori să achiziţioneze, va trebui să fie în cunoştinţă de cauză, deci să fie concurenţială tranzacţia şi să fie nediscriminatorie, să nu fie eliminat din acea procedură de ofertare”, a explicat Iancu.

În plus, vânzătorul nu trebuie să impună o condiţie de cantitate minimă. „Dacă 50% reprezintă 5 miliarde de metri cubi şi dacă n-am fi făcut această menţiune, producătorul ar fi putut să ofere toată cantitatea o dată. Din România, era imposibil ca un cumpărător să le poată achiziţiona. Atunci, îl elimina prin această metodă. Ca să nu existe acest risc, spunem că nu trebuie să existe o cantitate minimă la ofertare, în aşa fel încât să aibă acces şi consumatorii români”, a explicat Iancu.

ANRE va aviza o procedură în acest sens, pentru a asigura nediscriminarea.

Deputatul PSD susţine că a solicitat ca toate calculele privind Legea offshore să le fie miercuri prezentate tuturor parlamentarilor de către Ministerul finanţelor publice, „pentru a nu exista niciun dubiu, nicio rezervă” vizavi de procentele prezentate în cadrul discuţiilor din Comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor.

„Problema este că modelul de calcul a fost la dispoziţia tuturor parlamentarilor, puteau foarte bine să-şi facă propriile calcule, aşa cum spunea şi Virgil Popescu, de la PNL, care avea propria lui modelare. Faţă de aceste modelări, au avut câteva procente în plus, adică în favoarea statului român”, a adăugat Iancu.

Din partea Finanţelor la discuţiile din Comisiile reunite a participat un secretar de stat care nu cunoştea modificările introduse de deputaţii PSD. „Nu este vina noastră că un secretar de stat n-are capacitatea să-şi reprezinte ministerul. Este o chestiune subiectivă, nu în care este vizat Ministerul de finanţe”, a mai spus Iancu.

Comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor au adoptat, marţi, raportul privind Legea offshore, care stabileşte modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, cu noi amendamente faţă de cele adoptate de Senat, ca urmare a cererii de reexaminare din partea preşedintelui Klaus Iohannis. Astfel, Legea offshore este trimisă spre votul final din Camera Deputaţilor.

Senatul a adoptat, luni, 24 septembrie Legea offshore. Senatul a votat, în calitate de prim for sesizat, raportul cu amendamente pe Legea offshore, cu 81 de voturi „pentru”, 9 „împotriva” şi 15 abţineri. USR a votat împotriva proiectului, iar PNL s-a abţinut. Pe 2 august, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, această lege.

Iulian Iancu despre plecarea ALDE de la dezbaterile pe Legea offshore: Această atitudine este stranie

Liderul deputaţilor ALDE, Varujan Vosganian, a declarat, marţi, la dezbaterea din comisii a Legii offshore, că parlamentarii formaţiunii nu vor vota amendamentele, pentru că nu există un punct de vedere al Guvernului şi nici un impact bugetar, după care deputaţii ALDE au părăsit şedinţa.

„Eu personal am discutat cu domnul Vosganian. Nu azi (n.red. – marţi), săptămâna trecută”, a afirmat Iulian Iancu, marţi seara, după încheierea dezbaterilor pe amendamente la Legea offshore în Comisiile reunite pentru industrii, buget şi administraţie din Camera Deputaţilor. Ulterior, deputatul PSD a precizat că discuţia cu Vosganian a avut loc vineri.

„Dumnealui şi-a manifestat interesul de a avea două amendamente pe unul dintre cele două subiecte menţionate, respectiv să nu existe contracte subsecvente şi o intervenţie asupra regimului fiscal, altul decât redevenţele, şi încă un amendament. I-am spus, încă de-atunci, că sunt împărtăşite în totalitate şi-au fost supuse dezbaterii şi sunt preluate. În forma finală, garantându-i că sunt preluate, îi voi prezenta şi se va asigura că sunt preluate”, a afirmat Iancu.

De asemenea, a existat, anterior dezbaterilor din Comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor, o discuţie între Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, a precizat Iancu.

„Ce nu pot să înţeleg, şi, vă rog, nu-mi cereţi să înţeleg, această atitudine de astăzi este stranie. Nu vreau să fac alt comentariu, dumneavoastră puteţi să faceţi singuri deducţii, pentru că, dintr-odată, din moment ce vedem că legea este mai avantajoasă pentru statul român, brusc, s-au creat nişte zone de agitaţie, atât în rândul unor colegi de la PNL, cât şi de la USR, dar, mai ales, surpriza mea, de la PNL, dar, iată, apare surpriza şi din partea ALDE”, a punctat Iancu.

De asemenea, deputatul PSD a negat că modificările propuse înainte de dezbaterile din Comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor ar fi fost vreo improvizaţie din partea PSD, aşa cum a acuzat deputatul ALDE Varujan Vosganian. Vosganian a făcut aceste acuzaţii, în timpul discuţiilor din Comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor, menţionând că deputaţii ALDE n-au ştiut de noile amendamente introduse de Grupul PSD decât marţi la ora 10:30, cu două ore înainte să înceapă dezbaterile, şi n-au văzut niciun studiu de impact legat de acestea.

„Din moment ce domnul Vosganian a votat în luna iulie, luând la cunoştinţă toate aceste aspecte, cum s-ar fi putut ca, din iulie, aceste lucruri să devină brusc de neînţeles sau de neacceptat pe acest proiect de lege”, a mai spus Iancu. Deputatul PSD a subliniat că, din iulie până la 2 octombrie, deputaţii ALDE au avut timp să vadă modificările propuse de PSD.

Legat de ultimele amendamente aduse Legii offshore de către PSD în Comisiile reunite şi de observaţiile ALDE, Iancu a spus: „Unde ar putea fi riscul, din moment ce vezi că, de fapt, cresc cotele de impozitare, scade limita de deducere. În ambele situaţii este avantajat statul român. Care este riscul aici?”.

Deputatul PSD a adăugat că au apărut temeri nefondate legate de investitori. „Investitorii n-au de ce să fie îngrijoraţi, chiar dacă creşte procentul statului roman, pentru că ei rămân într-o situaţie de echilibru şi de interes”, a subliniat Iancu.

Investitorii prezenţi n-au luat cuvântul în timpul discuţiilor din Comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor tocmai pentru că era o reexaminare a Legii offshore, nu erau discuţii pentru realizarea unei legi noi, potrivit deputatului PSD. „Erau modificări pe care şi le asumă Parlamentul României din punct de vedere politic”, a precizat Iancu.

Deputatul PSD crede că nu există niciun pericol de destrămare a coaliţiei de la guvernare, PSD-ALDE, din cauza diferenţelor la Legea offshore.

„Nu puteţi veni să spuneţi că un proiect de lege va pune în pericol o construcţie atât de puternică. Fiind o lege atât de importantă pentru România şi construită în favoarea României nu cred că vor fi surprize”, a detaliat Iancu, referindu-se la votul de miercuri din Camera Deputaţilor pentru Legea offshore.

Deputatul PSD crede că Legea offshore va fi adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, iar UDMR va vota în favoarea acestui act normativ. „Spre surprinderea multora, au fost primii care înţeles corect structura legii. Mie mi-au spus că vor vota”, a mai spus Iancu.

Înainte de şedinţa de marţi, deputatul PSD susţine că n-a discutat cu deputaţii UDMR şi cu nimeni despre modificările propuse de Grupul PSD.

„Principalul obiectiv al Comisiilor a fost de analiză foarte atentă a textului şi a calculelor pentru a nu greşi. Aţi văzut că anumite lucruri am acceptat să le corectăm, chiar aici în sală cu colegii noştri, tocmai pentru a fi o lege foarte clară şi foarte uşor de aplicat”, a precizat Iancu.

Comisiile reunite pentru industrii, buget şi administraţie din Camera Deputaţilor au adoptat, marţi, raportul privind Legea offshore, care stabileşte modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, cu noi amendamente, trimiţând legea pentru votul final din plenul Camerei. Acest vota este programat pentru miercuri.

Senatul a adoptat, luni, 24 septembrie, Legea offshore, în calitate de prim for sesizat, când a votat raportul pe amendamente, cu 81 de voturi „pentru”, 9 „împotriva” şi 15 abţineri. USR a votat împotriva proiectului, iar PNL s-a abţinut. Pe 2 august, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, această lege.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici