Judecătorul care a anunţat decizia a declarat că reorganizarea "va preveni moartea pacientului pe masa de operaţie".
GM, care a declarat falimentul la începutul lunii iunie, a avertizat, anterior, că urma să intre în procedură de lichidare dacă justiţia nu ar fi aprobat programul de restructurare.
Guvernul Statelor Unite a anunţat, pe de altă parte, că va înceta să finanţeze GM dacă grupul nu obţine avizul pentru reorganizare până pe 10 iulie.
"Dacă GM intră în lichidare, nu numai că nu va mai fi nimic pentru acţionari; nu va mai fi nimic nici pentru creditorii care nu au apelat la instrumente securizate", a arătat judecătorul care a emis decizia, într-o argumentare de 95 de pagini.
Potrivit programului de restructurare, "Noul GM" va prelua cele mai performante active ale grupului, inclusiv cunoscutele mărci Chevrolet şi Cadillac, pe care le va opera cu o forţă de muncă mai ieftină, o reţea de dealeri mai restrânsă şi datorii mult mai reduse.
"Vechiul GM" va fi format din mărcile care nu se bucură de popularitate în rândul consumatorilor, fabricile neesenţiale şi va prelua marile obligaţii financiare, urmând să rămână în faliment pentru lichidare.
Trezoreria Statelor Unite şi-a dat avizul pentru ajutoare de stat în valoare totală de 60 de miliarde de dolari pentru noua companie, urmând să preia 60% din acţiunile "Noului GM".
United Auto Workers (UAW), principala confederaţie sindicală a angajaţilor GM, va deţine 17,5% din acţiuni, guvernul Canadei va primi 12%, iar deţinătorii de obligaţiuni ai GM ar putea obţine, în total, circa 10% din titlurile noului constructor auto.
În cadrul audierilor din justiţie, care au durat trei zile, unii mici deţinători de obligaţiuni au contestat programul de restructurare, însă niciuna dintre părţile interesate nu a prezentat instanţei o alternativă, în timp ce reprezentanţii GM avertizau asupra consecinţelor "catastrofale" care ar surveni blocării procesului.
O divizare cu succes a activelor profitabile ale GM este considerată o a doua mare victorie pentru echipa de salvare a industriei auto creată de administraţia Obama, care a salvat în luna iunie grupul Chrysler de la lichidare prin vânzarea, în procedură de faliment, a principalelor operaţiuni către un consorţiu condus de compania italiană Fiat.
Anterior deciziei de duminică a instanţei, un oficial al echipei guvernamentale a declarat că statul ar putea lista "Noul GM" prin ofertă publică iniţială în anul 2010.