- Home
- Economic
- LONDRA, (28.02.2014, 14:45)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un indicator folosit pentru preţul aurului la nivel global ar fi fost manipulat timp de un deceniu
Un indicator de referinţă al preţului aurului folosit la nivel global de companiile miniere, bijutieri şi bănci centrale pentru evaluarea aurului s-ar putea să fi fost manipulat timp de un deceniu de către băncile implicate în stabilirea acestuia, afirmă cercetători citaţi de Bloomberg.
Urmărește
296 afișări
Un indicator folosit pentru preţul aurului la nivel global ar fi fost manipulat timp de un deceniu (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Preţul de referinţă al aurului la Londra - "London fix" - este publicat de două ori pe zi de firma London Gold Market Fixing Ltd., după câte o teleconferinţă la care participă Barclays, Deutsche Bank, Bank of Nova Scotia, HSBC Holdings şi Societe Generale.
Tiparele neobişnuite de tranzacţionare înregistrate pe piaţa de la Londra în jurul orei 15:00, moment în care este stabilit preţul folosit ca referinţă în conferinţa privată de către cei cinci mari traderi de aur, indică o înţelegere secretă şi ar trebui investigate, arată într-o notă de cercetare Rosa Abrantes-Metz, profesor la Stern School of Business a Universităţii New York, şi Albert Metz, unul dintre directorii operaţionali ai Moody's.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
"Structura indicatorului de referinţă indică o înţelegere secretă şi manipulare, iar datele empirice sugerează stabilirea artificială a preţului. Probabil participanţii (la stabilirea preţului, n.r.) colaborează între ei", arată cei doi.
Lucrarea de cercetare este prima care ridică posibilitatea ca cele cinci bănci care supraveghează în prezent indicatorul, folosit timp de un secol, să fi colaborat pentru manipularea cotaţiei de referinţă.
Autorităţi din mai multe ţări analizează piaţa aurului, de circa 20.000 de miliarde de dolari, în contextul unor investigaţii de amploare privind manipularea unor indici de referinţă folosinţi pentru dobânzi şi cursul valutar.
Oficialii London Gold Market Fixing, compania care stabileşte cotaţia de referinţă pentru piaţa aurului şi este deţinută de cele cinci bănci, au precizat că cererile pentru comentarii trebuie transmise grupului Societe Generale, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a grupului.
Reprezentanţi ai Barclays, Deutsche Bank, HSBC şi Societe Generale au refuzat să comenteze asupra raportului de cercetare şi a viitorului indicatorului. Un purtător de cuvânt al Bank of Nova Scotia nu a răspuns unei cereri pentru comentarii.
Abrantes-Metz consiliază în privinţa indicilor financiari UE şi Organizaţia Internaţională a Comisiilor pentru Pieţe de Capital. Lucrarea sa din 2008, "Manipularea Libor?" a ajutat la descoperirea manipulării ratei interbancare de la Londra. Mai multe bănci, inclusiv Barclays şi UBS, au primit în total amenzi de circa 6 miliarde de dolari în acest caz.
Cotaţia aurului este stabilită zilnic în urma unor şedinţe, desfăşurate la 10:30 şi 15:00 (ora Londrei), ale celor cinci bănci membre ale grupului. Conferinţele telefonice durează de obicei 10 minute dar pot depăşi şi o oră.
Băncile declară câte lingouri de aur vor să vândă sau să cumpere la actualele preţuri spot, în interes propriu şi pentru clienţi. Preţul este redus sau crescut până când cantităţile de aur pe care băncile vor să le vândă sau să le cumpere se încadrează în limita a 50 de lingouri, circa 620 de kilograme. Când se coboară sub acest prag, este stabilit preţul.
Traderii transmit schimbările în ofertă şi cerere clienţilor în timpul şedinţei şi primesc noi comenzi de vânzare şi cumpărare, potrivit site-ului companiei London Gold Market Fixing, pe care sunt publicate rezultatele. La 15:00 joi, preţul a fost stabilit la 1.332,25 dolari pe uncie. Procesul nu este reglementat, iar cele cinci bănci pot tranzacţiona aur şi instrumente derivate în timpul şedinţei.
Bloomberg a scris în noiembrie că unii traderi şi economişti sunt îngrijoraţi că băncile implicate şi clienţii acestora au un avantaj incorect prin faptul că obţin informaţii care indică viitoarea direcţie a preţurilor, iar băncile pot face tranzacţii în timpul şedinţei.
Cercetătorii au verificat datele disponibile pentru tranzacţiile pe piaţa spot în perioada 2001-2013 pentru a identifica mişcările bruşte şi inexplicabile, care ar putea indica acţiuni ilegale. Începând din 2004 au observat variaţii neobişnuit de puternice în timpul conferinţei de la ora 15:00 a celor cinci bănci. Aceste variaţii nu au avut loc în timpul şedinţei de dimineaţa sau înainte de 2004.
Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, a anunţat în ianuarie că se va retrage din grupurile care stabilesc cotaţii pentru aur şi argint. Autoritatea pentru pieţe financiare din Germania a discutat cu mai mulţi angajaţi ai băncii, în cadrul unei investigaţii privind manipularea preţurilor la aur şi argint.
"În general, cercetările care identifică anumite tipare de preţ nu constituie dovezi de manipulare. Totuşi, ar putea creşte interesul pentru a se afla mai mult despre motivul acestor tipare", a declarat Thorsten Polleit, economist şef la brokerul de metale preţioase Degussa Goldhandel, din Frankfurt, şi fost economist la Barclays.
Autorităţile britanice analizează, de asemenea, modul în care sunt stabilite preţurile. Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare a publicat un raport în această săptămână în care îşi prezintă opinia asupra reglementării tranzacţiilor cu materii prime, piaţă care nu intră în competenţa agenţiei.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate