Un inginer din Craiova lucrează cu Agenţia Spaţială Europeană la o aplicaţie capabilă să calculeze poziţia sateliţilor şi navelor în spaţiu

Un inginer din Craiova lucrează, alături de Agenţia Spaţială Europeană, la o aplicaţie care calculează poziţia unui satelit, a unei nave spaţiale în spaţiu, precum şi evoluţia în spaţiu, iar produsul final-aplicaţia, va aparţine firmei la care lucreaza craioveanul, dar şi Agenţiei Spaţiale Europene.

Urmărește
677 afișări
Imaginea articolului Un inginer din Craiova lucrează cu Agenţia Spaţială Europeană la o aplicaţie capabilă să calculeze poziţia sateliţilor şi navelor în spaţiu

Un inginer din Craiova lucrează cu Agenţia Spaţială Europeană la o aplicaţie capabilă să calculeze poziţia sateliţilor şi navelor în spaţiu

Inginerul Lucian Bărbulescu a participat, la începutul lunii iunie, la Congresul SpaceOps din Marsilia, eveniment organizat de Agenţia Spaţială Europeană, cu proiectul „OrbiPro-un set de instrumente pentru propagarea precisă a orbitei”.

Team leader în cadrul acestui proiect, Lucian Bărbulescu a lucrat continuu, cu întreaga echipă, iar munca doljenilor a fost apreciată de specialiştii europeni.

„La un astfel de proiect se lucrează câteva luni. Poate îl pregăteşti cu un an şi ceva înainte de a avea loc evenimentul, conferinţa. Foarte importantă este colaborarea. Noi colaborăm atât între noi, dar şi cu cei din Franţa comunicăm continuu. Produsul final, aplicaţia, aparţine firmei, putem face ce vrem cu el dar şi Agenţia Spaţială Europeană îl poate folosi. Ei au plătit-o, deci o pot utiliza. Pentru aceste conferinţe se stabilesc anumite teme. Cine este interesat îşi alege tema şi demarează lucrările. Proiectul nostru a participat la Secţiunea Documente Şiinţifice, fiind vorba despre instrumente care ajută la propagarea precisă a orbitei”, a explicat Bărbulescu.

Faptul că pot participa la astfel de evenimente internaţionale este motivant pentru fiecare dintre angajaţii implicaţi în aceste proiecte plătite cu câteva sute de mii de euro, de către Agenţia Spaţială Europeană.

Bărbulescu mai spune că, dincolo de latura financiară, cea mai mare mulţumire a echipei din care şi el face parte este că proiectele lor sunt utilizate, că au aplicabilitate. Şi pentru a i se asigura succesul unei astfel de aplicaţii, important este să respecţi paşii cu stricteţe, greşelile nefiind permise.

„Într-un astfel de domeniu, unde fiecare pas trebuie gândit, bine gândit, nu ai voie să greşeşti. Domeniul spaţial este foarte frumos, complex dar presupune o mare atenţie, în realizarea anumitor aplicaţii. Şi pentru reuşite, foarte important este şi studiul continuu întrucât mereu apar noutăţi. Cu studiu, pasiune şi muncă poţi avea reuşite”, a completat Bărbulescu.

Lucian Bărbulescu este pasionat de domeniul spaţial din timpul liceului, studiind la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova. I-a plăcut foarte mult fizica şi a ştiut că acesta este drumul ce i se potriveşte. Din anul 2004 este şi profesor în cadrul Facultăţii de Automatică a Universităţii din Craiova.

Deşi a avut şanse să îşi găsească un loc de muncă în afara ţării, Lucian Bărbulescu nu a luat în calcul această variantă.

„Am fost plecat vreo trei luni, dar nu pot spune că aş alege acest drum. Îmi este bine şi aici şi nu aş pleca. Momentan aceasta este părerea mea. Craiova, în ultima perioadă, a devenit un oraş interesant, referitor la prezenţa firmelor de IT. Se câştigă decent, angajatorii au tot venit în zonă, dar mai greu este cu personalul bine pregătit. Eu sunt şi cadru didactic şi observ că studenţii nu iau lucrurile în serios. Este păcat că sunt aşa superficiali. Bine că acum mai avem acea admitere şi măcar mai există o oarecare triere”, a mai spus Lucian Bărbulescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici