Un membru CA al SIF Oltenia este suspectat că ar fi prejudiciat firme din portofoliul societăţii

Teodor Buzatu, membru CA şi director al Departamentului Portofoliu SIF Oltenia, este suspectat că a favorizat încheierea unor contracte între societăţi deţinute de membri ai familiei sale şi firme controlate de SIF, prin care companiile din urmă au fost prejudiciate, potrivit unui raport de audit.

Urmărește
141 afișări

SIF Oltenia (SIF5) a transmis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB) un raport de audit intern, realizat în urma unor sesizări anonime care reclamau anumite situaţii legate de activitatea lui Buzatu pe poziţia de director coordonator.

Deşi în raport se menţionează că reclamaţiile au venit din partea unui grup de acţionari ai SIF Oltenia, Gheorghe Blidaru, membru CA al SIF, a declarat pentru MEDIAFAX că sesizările au fost anonime, fiind transmise prin e-mail.

"Noi am vrut să fim cât se poate de transparenţi şi să facem o verificare, de aceea am dispus un control al auditorului intern", a precizat Blidaru.

Raportul de audit intern a fost analizat în data de 10 martie de ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie al SIF Oltenia, iar în urma dezbaterilor Buzatu a demisionat din poziţia executivă, rămânând, însă, administrator.

Buzatu a fost director coordonator al SIF Oltenia din decembrie 2007 până la 10 martie 2011 şi a gestionat activitatea Departamentului Portofoliu şi Acţionari din societatea de investiţii financiare. El este membru al Consiliului de Administraţie la SIF Oltenia din anul 2000 până în prezent.

În raportul de audit se arată că cei doi fii ai lui Buzatu, Răzvan Mihai şi Bogdan Alexandru, au înfiinţat în 2005 firma Multifunctional Ecologic System Craiova, deţinând câte 50% din capital. Firma a încheiat în 2008 un contract cu societatea Construcţii Feroviare Craiova (CFED), deţinută de SIF Oltenia, pe o perioadă de 10 ani, pentru producţia şi distribuţia de mixturi asfaltice.

Conform contractului, Multifunctional Ecologic Sistem urma să participe cu o staţie de asfalt în valoare de 600.000 de euro, însă nu există acte care să arate valoarea reală a aportului. Totodată, Construcţii Feroviare aducea ca aport un teren de 4.000 metri pătraţi, infrastructura de montaj, energia electrică şi gaz metan, deşi terenul respectiv nu era racordat la reţeaua de gaze şi nici nu nu exista posibilitatea racordării, întrucât sursa de gaz era la o distanţă de aproape un kilometru, iar extinderea ar fi implicat costuri mai mari.

"Obiectul contractului era prin urmare de la început sortit eşecului, neexistând nici-o şansă de punere în funcţiune a staţiei de asfalt", se spune în raportul de audit.

În plus, în baza unui act adiţional, Construcţii Feroviare trebuia să suporte toate cheltuielile de producţie, să plătească firmei deţinută de fiii lui Buzatu 10.000 de euro lunar şi să vireze 535.500 de lei pentru transportul instalaţiei de producţie şi punerea acesteia în funcţiune.

Pe de altă parte, Multifunctional Ecologic Sistem se obliga doar să pună în funcţiune staţia de asfalt şi să instruiască personalul.

"Contractul iniţial, cât şi clauzele total nefavorabile pe care le conţine Actul Adiţional în sarcina asociatului Construcţii Feroviare, înrăutăţesc echilibrul financiar destul de fragil şi situaţia generală, şi datorită faptului că societatea a fost nevoită să contracteze un credit în valoare de 250.000 euro, suplimentat cu 100.000 euro, la GarantiBank şi să ipotecheze cel mai important activ al societăţii, un teren în suprafaţă de 11.372 metri pătraţi, situat în Craiova", consideră auditorul.

În plus, Multifunctional Ecologic Sistem a mai încheiat un contract prin care vindea Construcţii Feroviare o instalaţie de producţie de asfalt pentru 1,2 milioane lei. Construcţii Feroviare a plătit 637.000 lei, iar auditorul consideră că firma fost prejudiciată "atât timp cât instalaţia nu funcţionează şi nu va funcţiona".

"Faptul că societatea nu a raportat aceste tranzacţii, demonstrează încă o dată lipsa de transparenţă a acestor tranzacţii din dorinţa de a ţine secrete operaţiunile în cauză, având în vedere legăturile de netăgăduit dintre Florian Teodor Buzatu şi membrii familiei sale, pe numele şi în înţelesul cărora s-au realizat respectivele operaţiuni", se arată în raport.

În raport se menţionează că unul dintre fiii lui Buzatu, Răzvan Mihai, fiind director general la o altă firmă controlată de SIF Oltenia, Univers Râmnicu Vâlcea (UNVR), a vândut către Multifunctional Ecologic Sistem două imobile. Totodată, Răzvan Mihai Buzatu a contractat unele lucări de modernizare, întreţinere şi reparaţii de 931.000 de lei, fără TVA, la unele imobile închiriate din patrimoniul Univers, deşi aceste lucrări reveneau în sarcina chiriaşilor.

Una dintre firmele care au câştigat licitaţia organizată de Univers a fost Esday Rao Râmnicu Vâlcea, societate deţinută de fiul directorului comercial al Univers, Constantin Rada.

"Acest fapt demonstrează acţiunea concertată a celor doi directori, (Răzvan Mihai Buzatu şi Constantin Rada) în realizarea de foloase proprii în dauna Univers Râmnicu Vâlcea", se arată în raport.

Auditorul consideră că aceste lucrări pot reprezenta prejudiciu, iar suma de 931.000 lei ar putea fi diminuată cu valoarea lucrărilor de reparaţii efectuate la spaţiile închiriate societăţilor companiei de asigurări ASTRA şi BRD (BRD), unde, prin contractele de închiriere nu se prevedeau clauze de efectuare a lucrărilor de reparaţii de către chiriaş.

"Vinovat pentru cele întâmplate poate fi considerat şi Florian Teodor Buzatu, fără influenţa căruia Răzvan Mihai Buzatu nu ar fi putut ajunge director. Florian Teodor Buzatu nu a exercitat cu bună credinţă nici atribuţiile de director Departament Portofoliu cu ocazia pregătirii mandatelor SIF Oltenia în cadrul Adunarilor Generale ale Acţionarilor la Univers, întrucât avea obligaţia ca în calitate de director (conducător efectiv), coordonator al Departamentului Portofoliu şi Acţionari să urmărească o gestiune eficientă a patrimoniului societăţilor pentru apărarea intereselor SIF Oltenia", se mai spune în raport.

Auditorul mai arată că o altă firmă, deţinută de soţia lui Florian Teodor Buzatu, Viorica Buzatu, a cumpărat de la societatea Construcţii-Montaj 1 Craiova, controlată de SIF Oltenia, două apartamente, la preţuri care nu ar fi reflectat valoarea de piaţă.

În raport se mai spune că Florian Teodor Buzatu a decis ca SIF să nu mai participe la o majorare de capital la firma Alimentara Slatina (ALRV), astfel că participaţia a scăzut de la 81,8%, la 52%, iar societatea controlată de fiii săi a ajuns să deţină 33%.

"Nu este greu de identificat interesul vădit al domnului Florian Teodor Buzatu în dobândirea unei părţi substanţiale din participaţia Alimentara Slatina la un preţ mult subdimensionat. În opinia mea, domnul Florian Teodor Buzatu nu a fost străin de acţiunea de majorare a capitalului social şi de condiţiile de derulare a acesteia, având în vedere pasivitatea în care a stat, acceptând rezultatul păgubitor al operaţiunii, raportat la atribuţiile funcţiilor de administrator SIF Oltenia şi director (conducător efectiv), calitate în care coordonează activitatea Departamentului Portofoliu şi Acţionari", se spune în raportul de audit.

Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia a solicitat şi firmelor din portofoliu un audit de specialitate a problemelor sesizate.

"Faptul că fiii şi fratele domnului Buzatu Florian Teodor au fost numiţi conducători ai societăţilor anterior menţionate, este urmare a poziţiei de influenţă şi abuz de funcţie, exercitată de domnul Buzatu Florian Teodor. Totodata, consider că domnul Buzatu Florian Teodor se face vinovat de încălcarea prevederilor Capitolului XVII «Proceduri pentru evitarea conflictelor de interese», alin. a), din
Reglementările Interne ale S.I.F. Oltenia", se arată în concluzia raportului.

Teodor Buzatu nu a putut fi contactat de MEDIAFAX până la ora transmiterii acestei ştiri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici