- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (18.05.2017, 10:22)
- Mona Scarisoreanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un miliard de euro, economii pentru cetăţeni, în 20 de ani de activitate ai Consiliului Concurenţei
Cei 20 de ani activitate ai Autorităţii de Concurenţă se rezumă în cifre la miliard de euro economii pentru cetăţeni şi 158,7 milioane de euro, bani care au ajuns la buget. Dincolo de cifre, cea mai importantă realizare este impunerea legislaţiei concurenţei, ca principală regulă în economie.
Urmărește
223 afișări
Un miliard de euro, economii pentru cetăţeni, în 20 de ani de activitate ai Consiliului Concurenţei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
“Douăzeci de ani de concurenţă în România este un obiectiv înalt. Astăzi Consiliul Concurenţei are aceleaşi atribuţii ca şi celelalte instituţii similare din lume: să protejeze consumatorii şi să stopeze marile companii să facă abuzuri. Cea mai importantă responsabilitate este să poţi să faci ca legiile să fie respectate”, a declarat, joi, Margrethe Vestager, comisar european responsabil cu politica în domeniul concurenţei în deschiderea conferinţei ce a marcat 20 de ani de activitate a Consiliului Concurenţei în România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
În cei 20 de ani de activitate, Consiliul Concurenţei a generat peste un miliard de euro economii pentru cetăţenii români, arată un studiu al Academiei de Studii Economice, care a evaluat impactul politicii de concurenţă din România asupra 10 industrii-cheie din economia naţională: servicii bancare, asigurări de răspundere civilă auto obligatorie, administrare de fonduri de pensii private, producerea şi comercializarea cimentului, telecomunicaţii mobile, farmaceutică şi servicii de sănătate, producerea şi comercializarea energiei electrice, distribuţia carburanţilor, retail şi respectiv profesii liberale, se arată în comunicatul Autorităţii de Concurenţă.
Din această sumă de un miliard de euro, peste jumătate revine sectorului telecomunicaţiilor – 575 milioane de euro, domeniu în care intervenţiile Consiliului Concurenţei prin investigaţiile derulate sau prin propunerile de ajustare a legislaţiei specifice şi buna cooperare cu autoritatea de reglementare a pieţei (ANCOM) au asigurat o piaţă concurenţială de telecomunicaţii fixe şi mobile comparativ cu alte state europene: servicii de calitate la preţuri rezonabile pentru consumatori, respective un grad mare de penetrare în rândul populaţiei.
În Sectorul comercializăriii carburanţilor, instrumentarea a două cazuri de cartel finalizate cu sancţiuni, precum şi monitorizarea permanentă a pieţei au condus la elaborarea un set de măsuri şi acţiuni pentru stimularea concurenţei în domeniu, care au generat la economii de 145 milioane de euro.
De asemenea, acţiunile Consiliului Concurenţei au avut un impact major asupra domeniului energiei electrice, al profesiilor liberale, farmaceutic etc.
Din 1997 şi până în prezent, au fost declanşate 345 investigaţii, din care 51,8% reprezintă autosesizări.
Din totalul de 345 de investigaţii, 69,2 % au avut ca obiect practici anticoncurenţiale, respectiv înţelegeri între companii şi abuz de poziţie dominantă, iar 15,36% au vizat concentrări economice (tranzacţii) care nu au fost notificate autorităţii de concurenţă.
Din 1997 până în prezent, Consiliul Concurenţei a emis 4028 decizii, din care 515 au fost decizii de sancţionare sau prin care au fost acceptate angajamente din partea companiilor.
Până la sfârşitul anului 2003, se emiteau decizii distincte pentru constatarea încălcării legii şi pentru sancţionarea companiilor. Din 2004, odată cu modificarea Legii Concurenţei, această metodologie a fot schimbată, fiind emisă o singură decizie atât pentru constatare, cât şi pentru sancţionare. Schimbarea de metodologie şi eliminarea unor obligaţii de notificare au condus la scăderea numărului de decizii emise.
Bugetul autorităţii de concurenţă, în cei 20 de ani de funcţionare este de aproximativ 158,7 milioane de euro. În 2004, Oficiul Concurenţei a fost preluat de Consiliul Concurenţei.
Citeşte şi: Statele est-europene, aproape de potenţialul MAXIM de creştere economică. PROGNOZELE strategilor: După 2017 ar urma încetinirea
Citeşte şi: Joi, 18 mai, demarează programele Rabla Clasic şi Rabla Plus pentru persoanele fizice şi juridice
Citeşte şi: Sindicaliştii din Finanţe, după 5 ore de NEGOCIERI: Avem susţinerea ministrului. Mergem la Parlament
Citeşte şi: Comisia simplifică normele pentru investiţiile publice în porturi, aeroporturi şi cultură
Citeşte şi: ANRE a modificat regulamentele pentru evitarea creşterii preţurilor pe piaţa energiei electrice
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe