Un nou maxim istoric: Datoria de stat din zona euro a crescut anul trecut la 87,2% din PIB

Datoria de stat din zona euro a crescut anul trecut la nivelul record de 87,2% din PIB, de la 85,3% din PIB în 2010, reflectând împrumuturile luate de guverne pentru a acoperi deficitele bugetare şi programele de finanţare externă acordate unor ţări, dar şi încetinirea activităţii economice.

Urmărește
323 afișări
Imaginea articolului Un nou maxim istoric: Datoria de stat din zona euro a crescut anul trecut la 87,2% din PIB

Un nou maxim istoric: Datoria de stat din zona euro a crescut anul trecut la 87,2% din PIB (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Grecia are cea mai mare datorie de stat din UE, de 165,3% din PIB la sfârşitul anului trecut, la polul opus situându-se Estonia, cu 6% din PIB, potrivit datelor prezentate luni de Eurostat, preluate de Bloomberg.

România, cu 33% din PIB, este pe locul patru în UE în rândul ţărilor cu cele mai mici datorii de stat ca procent din producţia economică, precedată de Estonia, Bulgaria (16,3% din PIB) şi Luxembourg (18,2% din PIB).

La nivelul zonei euro, datoria publică a ajuns la 8.215 miliarde euro la finele anului trecut, iar deficitul bugetar a scăzut la 4,1% din PIB, de la 6,2% din PIB în anul anterior.

În UE, datoria de stat a urcat anul trecut la 10.421 miliarde euro, reprezentând 82,5% din PIB, de la 80% din PIB în 2010.

Deficitul bugetar al UE a scăzut totodată de la 6,5% din PIB la 4,5% din PIB.

Ţările din zona euro trebuie să finanţeze cea mai mare parte din programele de salvare a Greciei, Irlandei şi Portugaliei, către care s-au locat fonduri totale de 386 miliarde euro.

Temerile că Spania şi Italia ar putea fi nevoite să ceară de asemenea împrumuturi externe au împins în sus dobânzile plătite de cele două ţări.

"Traiectoriile diferite ale datoriilor ţărilor din zona euro cristalizează procesul de divergenţă dintre periferia şi centrul regiunii, mai ales dintre Germania şi restul regiunii", comentează pentru Bloomberg Silvio Peruzzo, economist la Royal Bank of Scotland, în Londra.

Italia avea la finele anului trecut o datorie de stat de 120,1% din PIB, a doua din UE, în timp ce datoria Spaniei a urcat de la 61,2% din PIB la 68,5% din PIB, reflectând atât deficitul ridicat, cât şi stagnarea economiei.

Pe de altă parte, datoria Germaniei a scăzut de la 83% din PIB la 81,2% din PIB.

Numai cinci ţări din zona euro au avut la sfârşitul anului trecut datorii publice echivalente cu sub 60% din PIB - Estonia, Luxembourg, Slovenia, Slovacia şi Finlanda.

Costul acordurilor de bailout pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia variază de la 1% din PIB în cazul Maltei la 0,8% din PIB în cazul Germaniei, Italiei şi Spaniei, respectiv 0,7% din PIB pentru Franţa, mai reiese din rapotul Eurostat.

Irlanda a înregistrat anul trecut cel mai mare deficit bugetar din UE, de 13,1% din PIB, faţă de o ţintă de 10,4% din PIB convenită în acordul de finanţare cu FMI şi Comisia Europeană.

Cele mai scăzute deficite bugetare au fost înregistrate în Finlanda (0,5% din PIB), Luxemburg (0,6%) şi Germania (1%), iar singurele state care au raportat excedent la bugetul de stat sunt Ungaria (4,3% din PIB), Estonia (1%) şi Suedia (0,3%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici