Un nou record pentru fondurile de pensii private din Pilonul II

​Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II aveau la 29 aprilie 2021, ultima zi de tranzacţionare din aprilie, active totale de 81,4 mld. lei, record istoric, în creştere cu 6,3 miliarde de lei faţă de finele anului 2020, arată datele agregate de ZF din cel mai recent raport săptămânal al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Urmărește
773 afișări
Imaginea articolului Un nou record pentru fondurile de pensii private din Pilonul II

Un nou record pentru fondurile de pensii private din Pilonul II

​Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II aveau la 29 aprilie 2021, ultima zi de tranzacţionare din aprilie, active totale de 81,4 mld. lei, record istoric, în creştere cu 6,3 miliarde de lei faţă de finele anului 2020, arată datele agregate de ZF din cel mai recent raport săptămânal al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Pe parcursul lunii aprilie activele Pilonului II au urcat cu 1,2 mld. lei, arată calculele ZF. Luna martie a fost încheiată la active de 80,2 mld. lei, potrivit ASF.

Pe fondul contribuţiilor trimise de salariaţii români şi ca urmare a aprecierii cotaţiilor din portofoliu, în special acţiuni româneşti, fondurile de pensii private Pilon II şi-au majorat activele cu circa 19 mld. lei faţă de aprilie 2020, arată datele ZF. În termeni procentuali, activele Pilon II au urcat cu circa 32%. Circa 7,6 milioane de participanţi aveau fondurile Pilon II la final de aprilie.

Potrivit ASF, 89,7% din activele fondurilor Pilon II erau investite în România, iar 8,13% în state UE. Cea mai mare pare a investiţiilor este în titluri de stat, respectiv 64,96%, urmată de acţiuni (23,8%).

Potrivit celor mai recente date cu privire la structura detaliată a investiţiilor Pilonului II, la final de 2020, viitorii pensionari ai României, adică acei salariaţi care virează 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor pentru bătrâneţe, au ajuns prin intermediul fondurilor de pensii private Pilon II la investiţii de 3 miliarde de euro (14,8 mld. lei) în 24 de companii listate la bursa de la Bucureşti.

Astfel, în decembrie 2020 cele şapte fonduri de pensii private Pilon II aveau deţineri semnificative în capitalul social al companiilor listate, de exemplu 23% din Banca Transilvania, 26% din Fondul Proprietatea, 22% din Electrica, 18% din Transgaz, 14% din Romgaz, 11% din Petrom, fiind în unele cazuri cei mai mari acţionari.

Potrivit calculelor realizate de ZF din raportul anual al fiecărui din cele şapte fonduri, pe parcursul anului 2020 administratorii de pensii private, cei care gestionează circa 800 mil. lei în medie lunar sub formă de viramente trimise de salariaţii români, adică intrări noi de capital, şi-au majorat deţinerile la companii listate la Bursa de la Bucureşti, profitând astfel de preţurile scăzute ale acţiunilor.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici