Un nou val de durere este pe cale să lovească sectorul imobiliar deja suferind al Europei

Deja afectaţi puternic de creşterea costurilor de finanţare şi scăderea valorizărilor, proprietarii europeni se pregătesc pentru un nou val de suferinţă.

Urmărește
1037 afișări
Imaginea articolului Un nou val de durere este pe cale să lovească sectorul imobiliar deja suferind al Europei

Companiile din sectorul imo­biliar au obligaţiuni de aproximativ 165 miliarde de dolari ce ajung la maturitate până în 2026, în timp ce băncile îşi reduc expunerea la indus­trie, iar costurile de credit se situează la cel mai ridicat nivel de la criza financiară, scrie Bloomberg, citat de ZF.

În acest context, unele firme riscă să fie retrogradate la statutul junk, pentru acestea costurile de finanţare urmând să crească şi mai mult.

Printre probleme se numără o prăbuşire a valorilor birourilor din Lon­dra până în Berlin, sectorul pro­prietăţii devenind astfel cel mai puţin popular în rândul managerilor de fonduri pentru a treia lună consecu­tiv, relevă un sondaj realizat de Bank of America Corp.

Copleşiţi de datorii, mulţi pro­prie­tari vor fi nevoiţi să recurgă la vân­zări de active, reduceri de divi­den­de şi emisiuni de drepturi în încercarea de a poziţiona firmele pentru un viitor mai turbulent.

Pieţele imobiliare sunt aproape îngheţate, în condiţiile în care cum­părărorii cer randamente mai mari pentru a compensa riscul creşterii dobânzilor şi plecării chiriaşilor.

Situaţia s-ar putea agrava, cu va­lorile segmentului imobiliar comer­cial putând scădea cu până la 40%, avertizează Aaron Guy, analist în cadrul Citigroup.

Nesiguranţa îi face pe managerii de active precauţi.

„Stăm departe de sector“, arată Lucas Maruri, fund manager la MAPFRE Asset Management. „Es­ti­măm că există în continuare riscuri care vor sta în calea unei perfor­manţe solide a acţiunilor companiilor imobiliare şi dezvoltatorilor europeni în lunile următoare“.

În cadrul unui raport recent pri­vitor la impactul scumpirii creditului asupra stabilităţii pieţelor, Banca Centrală Europeană subliniază de asemenea riscurile cu care se con­fruntă sectorul imobiliar european.

Preţurile locuinţelor s-au tem­pe­rat considerabil într-o perioadă rela­tiv scurtă de timp şi ar putea scădea în continuare puternic în cazul în care scumpirea creditelor ipotecare va continua să reducă cererea.

În acelaşi timp, pieţele imobiliare comerciale rămân pe scădere din cauza condiţiilor mai dure de finan­ţare, perspectivei economice nesigu­re şi unei cereri postpandemice mai fragile.

Această corecţie ar putea testa rezilienţa fondurilor de investiţii, se arată în raportul BCE.

„Corecţia de pe pieţele imobiliare ar putea deveni dezordonată în cazul unor surprize macrofinanciare negative“, se mai arată în raportul respectiv.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
europa,
imobiliare,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici