Finanţarea va fi asigurată din fonduri de la bugetul central, de la cel local, iar asociaţiile de locatari vor suporta un sfert din costurile de execuţie a lucrării.
"În medie, o familie va plăti între 800 de euro şi 1.200 de euro pentru reabilitarea termică, existând posibilitatea ca pentru familiile cu venituri mici cheltuielile de execuţie să fie acoperite de Primărie", a spus Borbely, cu ocazia Zilei Mondiale a Locuirii.
Potrivit ministrului, Guvernul intenţionează să modifice legislaţia astfel încât asociaţiile de proprietari să obţină mai uşor credite de finanţare de la bănci. În acest sens, Executivul a angajat un consultant care va comunica concluziile analizei în luna noiembrie, urmând ca ulterior să fie modificată legislaţia.
Ordonanţa de Urgenţă 174/2002 privind măsuri de reabilitare termică a locuinţelor prevede ca 85% din fondurile necesare reabilitării termice a locuinţelor să provină din credite sau alocaţii de la bugetul de stat, iar 30% din această sumă să reprezinte subvenţie. Restul sumelor, respectiv 15% din valoarea totală a proiectului, ar trebui să fie atrase de la fondurile de reparaţii ale asociaţiilor de proprietari/locatari.
Măsurile de reabilitare termică au ca scop creşterea izolaţiei termice a locuinţelor şi reducerea costurilor energiei termice, a consumului de combustibil şi a impactului asupra mediului.
Totodată, prin aplicarea noilor măsuri, efortul bugetar al statului va fi redus. În acelaşi timp, statul va putea aloca fonduri pentru reabilitarea termică a mai multor locuinţe, iar prin realizarea lucrărilor de reabilitare termică este posibilă o reducere cu 40% a consumului energetic al clădirilor.