Într-un interviu amplu, Galuşcenko a susţinut, de asemenea, că Occidentul trebuie să adopte sancţiuni mai clare privind vânzările de energie din Rusia pentru a preveni un „război fără sfârşit” în Ucraina şi a spus că Kievul ar putea furniza combustibil nuclear alternativ pentru ca unele ţări din UE să se poată debarasa de dependenţa de livrările ruseşti.
„O mulţime de companii energetice obţin profituri uriaşe pe fondul războiului. Aşa că am estimat acest lucru la peste 200 de miliarde de dolari„, a declarat Galuşcenko în cadrul unei vizite la Bruxelles. „Ele primesc aceşti bani pentru că noi luptăm„.
„Cred că ar fi corect să împartă aceşti bani cu Ucraina. Adică, pentru a ne ajuta să restabilim, să reconstruim sectorul energetic„, a adăugat el.
Cifra de 200 de miliarde de dolari dată de Galuşcenko a fost citată de mai muţi analişti, cifra reprezentând profiturile a cinci companii de top, BP, Chevron, ExxonMobil, Total şi Shell, în 2022. Şcoala de Economie de la Kiev estimează daunele aduse infrastructurii ucrainene la aproape 140 de miliarde de dolari.
Galuşcenko a avertizat, de asemenea, că Moscova va putea să ducă un război perpetuu în Ucraina atât timp cât Kremlinul va reuşi să obţină bani din vânzarea de combustibili fosili. În ciuda sancţiunilor împotriva importurilor de petrol rusesc impuse de UE şi a unui plafon de preţ stabilit de clubul G7 al democraţiilor bogate, el a avertizat că Vladimir Putin încă găseşte modalităţi de a învinge embargourile internaţionale.
„Dacă pe de o parte încerci să îi restricţionezi, iar pe de altă parte le oferi oportunităţi, le vei permite să ducă un război fără sfârşit”, s-a plâns el, susţinând că Kremlinul îşi foloseşte veniturile din exportul de energie „nu pentru a ajuta poporul rus să trăiască mai bine”, ci „pentru a produce arme” şi a continua războiul.
„Aceşti bani costă vieţi ucrainene”, a spus el.