- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un preţ transparent al energiei va duce la noi investiţii în domeniu - ambasador
România ar trebui să liberalizeze piaţa energiei, deoarece doar preţurile transparente vor determina atragerea de noi investiţii străine în acest domeniu, potrivit ambasadorului Austriei la Bucureşti, Michael Schwarzinger.
"Trebuie dezvoltată o bursă naţională pentru produsele energetice şi organizat trading internaţional. Doar bursele active de electricitate şi gaz vor duce la formarea unor preţuri transparente pentru sursele de energie. Aceasta ar fi o precondiţie pentru investiţiile private în acest domeniu (...) Sursele de energie alternativă trebuie susţinute înţelept. Întregul demers va avea nevoie de investitori străini. Una dintre recomandările cheie este formarea unei burse de energie la Bucureşti", a declarat Schwarzinger, prezent la deschiderea şedinţei de marţi a Bursei de la Bucureşti (BVB).
Preţul gazelor livrate companiilor va creşte după ce Guvernul s-a angajat să prezinte FMI la începutul lunii iunie o nouă formulă de calcul a tarifelor, care să evidenţieze mai bine evoluţiile de pe plan internaţional, a declarat pentru MEDIAFAX şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.
La începutul lunii februarie, FMI a cerut autorităţilor de la Bucureşti să renunţe la preţurile reglementate la gaze şi energie electrică şi să prezintă o nouă formulă de calcul. Reprezentanţii Fondului au declarat că prima fază a liberalizării preţurilor va viza alţi consumatori decât populaţia.
Ulterior, Guvernul a anunţat că va stabili, până în septembrie 2011, un calendar al liberalizării preţurilor, în baza căruia tarifele la energia electrică şi gaze vor creşte în intervalul 2013-2015. Premierul Emil Boc afirma la începutul lunii februarie că Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii vor defini până la finele anului consumatorii vulnerabili, în concordanţă cu legislaţia europeană, şi crearea de mecanisme de protecţie a acestora, în perspectiva măsurilor care se vor lua pe perioada 2013-2015.
Ambasadorului Austriei a menţionat că în discuţiile cu reprezentanţii statului român a propus privatizarea OPCOM sau înfiinţarea altei burse de energie.
"Este vorba de cine controlează bursele de energie, statul sau două-trei entităţi, sau sunt mai mulţi utilizatori, aşa cum este Bursa de Valori (cu mai mulţi acţionari privaţi - n.r.). O bursă trebuie să îi trateze pe toţi la fel, atât pe producători, cât şi pe utilizatori", a spus el.
Totodată, Schwarzinger consideră că stabilirea "corectă" a preţului energiei ignoră realitatea economică.
"Metoda de aplicare a unor politici sociale cu costul întreprinderilor slăbeşte companiile, descurajează investiţiile, omoară locurile de muncă şi dinamica economică. Atât Uniunea Europeană şi FMI ştiu foarte bine de ce insistă atât de puternic pe recomandările făcute politicienilor români. Compensările sociale trebuie folosite în timpul tranziţiei către preţurile de piaţă. Totuşi, ele trebuie finanţate în conformitate cu sistemul prin redistribuirea într-o economie de succes", a afirmat el.
Ambasadorul a adăugat că şi Austria a apelat la aceste subvenţii.
Totodată, Guvernul s-a angajat în ultimele discuţii cu FMI să elimine subvenţia la energia termică în perioada imediată astfel că factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60% până la finele anului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa din surse proprii.
Schwarzinger a precizat, marţi, că este de acord cu afirmaţiile ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gittenstein, referitoare la necesitatea unor investiţii mari în sectorul energetic pentru susţinerea creşterii economice a României, precum şi pentru dezvoltarea infrastructurii.
"În România, ca şi în alte ţări, eficienţa industriei naţionale de energie trebuie întărită prin măsuri de liberalizare şi privatizare", a afirmat ambasadorul Austriei.
El a spus că intenţia statului român de înfiinţare a două mari companii energetice prin comasarea actualelor companii energetice a fost criticată la nivel internaţional, iar aceasta a "costat" încrederea în România.
"România are în particular în sectorul energetic un potenţial enorm, însă care nu a fost dezvoltat cum trebuie deoarece nu au fost stabilite condiţiile necesare pentru firmele libere. Cine ar vrea să investească într-un sector influenţat politic? Nu, ar trebui să dăm acţionarilor şi celor care vor să devină acţionari dreptul să meargă pe o bursă de energie, trebuie privatizate companiile de stat, este nevoie de infuzii noi de capital în companiile producătoare de energie şi în cele de distribuţie", a precizat Schwarzinger.
Ambasadorul a menţionat că Austria a sugerat României să folosească experienţa bursei de energie austriece EXAA pentru implementarea unei burse locale de energie.
Directorul general al EXAA, Hansjorg Tengg, susţine că deşi tendinţa globală este de formare a unei singure burse de energie, pentru început fiecare ţară ar trebui să înfiinţeze propria bursă.
"În Austria, diferitele companii de utilităţi au început să concureze şi atunci au trebuit să scadă preţul. Pe aceste burse de energie nu trebuie tranzacţionată toată cantitatea de energie, ci doar o parte, cam 20%, pentru a se stabili un preţ spot. Restul cantităţii să se facă prin alte metode, cum sunt contractele bilaterale, însă este nevoie de un preţ stabilit în mod corect. Eu nu critic OPCOM pentru că nu ştiu prea multe despre caracteristicile din România, însă spun că este nevoie de o piaţă liberă, pe care pot intra şi traderi şi producători de energie din alte ţări", a mai spus Tengg.
Totodată, el consideră că ANRE ar trebuie să fie independentă şi să ia măsuri dacă după liberalizarea pieţei de energie unii producători ar stabili de comun acord fixarea unui preţ artificial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO