- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (31.03.2022, 15:24)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un producător internaţional de produse din tutun avertizează că decizia CCR ar putea duce la încurajarea contrabandei cu ţigări
JTI România apreciază că decizia CCR, prin care sunt considerate neconstituţionale prevederile ce asimilează infracţiunii de contrabandă colectarea, deţinerea sau vânzarea unor bunuri cunoscând acestea provin din contrabandă, ar putea duce la încurajarea contrabandei cu produse din tutun.
Urmărește
1607 afișări
Divizia internaţională de tutun susţine că decizia CCR ar putea duce la încurajarea contrabandei cu ţigări
JTI România îşi exprimă îngrijorarea cu privire la potenţialele consecinţe grave ale deciziei Curţii Constituţionale (CCR) din 24 martie, prin care sunt considerate neconstituţionale prevederile ce asimilează infracţiunii de contrabandă „colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia” (art. 270 alin. 3 din Codul Vamal).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
„Mai ales în contextul geopolitic actual, până la punerea în acord a textului declarat neconstituţional cu norma constituţională, decizia CCR ar putea duce la încurajarea contrabandei cu produse din tutun, fenomen aflat la minime istorice în România. De asemenea, o consecinţă ar putea fi blocarea majorităţii dosarelor de contrabandă aflate în curs de soluţionare”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.
JTI consideră însă că recenta Decizie a CCR poate deveni un prilej de îmbunătăţire a reglementărilor privind contrabanda, în loc să fie un impuls pentru creşterea comerţului ilicit. În acest sens, compania reia propunerea de aplicare a unui criteriu unic, cantitativ, atât la punctele de trecere a frontierei, cât şi în interiorul ţării pentru produsele accizabile supuse marcării, măsură pe care o susţine public de ani de zile, împreună cu autorităţile de aplicare a legii. Şi în aprecierea Curţii este necesară reglementarea unitară, dar în sensul unei limite valorice similare celei stabilite prin alineatul 2 al articolului 270 din Codul vamal (20.000 de lei pentru infracţiunea de contrabandă cu ţigarete).
Astfel, pentru o reglementare eficientă a faptelor ce constituie sau sunt asimilate infracţiunii de contrabanda, JTI propune:
- Extinderea aplicării criteriului cantitativ atât la punctele de trecere a frontierei, cât şi în interiorul ţării pentru produsele accizabile supuse marcării - prin unificarea prevederilor din Codul Vamal (art. 270 alin 2) cu cele din Codul Fiscal (art. 452).
- Eliminarea prevederii legate de valorarea în vamă pentru produsele accizabile supuse marcării, pentru care, de fapt, nu există o metodologie unitară clară de calcul şi care nu poate fi aplicată produselor de tip ”cheap whites”, ce reprezinta 60% din totalul contrabandei.
„În acest mod, s-ar asigura un criteriu unic obiectiv cantitativ pentru stabilirea infracţiunii şi nu s-ar raporta la unul subiectiv (valoric), dificil de stabilit, foarte birocratic şi greu de administrat”, adaugă comunicatul JTI.
În cazul produselor supuse marcării este mult mai simplu de aplicat şi administrat criteriul cantitativ, precum cel prevăzut în prezent de art. 452, lit. h) din Codul fiscal respectiv “... peste 10.000 ţigarete, 400 ţigări de foi de 3 grame, 200 ţigări de foi mai mari de 3 grame, peste 1 kg tutun de fumat, băuturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare de alcool peste 300 litri”.
„Valoarea în vamă este relativă (în 2009, la momentul adoptării acestei prevederi 20.000 de lei echivalau cu 5.000 de euro, iar în prezent cu 4.000 de euro) şi se calculează, de regulă, pe baza preţurilor din ţara de provenienţă, ca şi cum produsele ar fi fost importate legal şi nu traficate. Procesul este laborios şi subiectiv. Calculul se face de către birourile teritoriale vamale la solicitarea procurorului sau judecătorului, rezultatele pentru aceeaşi cantitate şi aceeaşi marcă putând fi diferite de la un birou la altul. În plus, semnalăm imposibilitatea calculării valorii în vamă pentru produse din tutun fabricate în mod ilegal în ţări terţe şi introduse în mod ilegal în România (aşa numitele mărci ‘cheap whites’).
Pentru aceste produse nu există o bază de raportare în ţara de origine deoarece acestea nu sunt vândute în mod legal pe teritoriul respectivei ţări. Astfel, nu se poate calcula valoarea în vamă, deoarece ele nu există în niciun nomenclator, cu declaraţii de preţuri sau alte surse oficiale. Mai mult, cercetările de piaţă (studiul Novel) arată că acest tip de produse reprezintă peste 60% din produsele de contrabandă, numai ele cauzând, la acest moment, când nivelul contrabandei este la minime istorice, un prejudiciu anual la bugetul de stat, doar din acciză, de aproximativ 1 miliard lei”, potrivit comunicatului.
JTI este unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun şi produse pentru vapat, cu operaţiuni în peste 130 de ţări. Cu sediul la Geneva, Elveţia, JTI are peste 40.000 de angajaţi, fiind membră a grupului Japan Tobacco.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Rusia recrutează 134.000 de noi militari
Citește și: Biserici devastate de invazia rusă în Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe