Un român câştigă pe oră de 12 ori mai puţin decât un danez

Angajaţii români sunt printre cei mai prost plătiţi europeni, fiind întrecuţi doar de letoni, conform datelor publicate joi de Eurostat. La polul opus se află suedezi, belgienii şi finlandezii.

Urmărește
1172 afișări
Imaginea articolului Un român câştigă pe oră de 12 ori mai puţin decât un danez

Un român câştigă pe oră de 12 ori mai puţin decât un danez (Imagine: Shutterstock / Mediafax Foto)

În vreme ce în Danemarca, câştig mediu orar brut era în 2014 de 25,5 euro, iar în Irlanda de 20,2 euro, bulgarii erau plătiţi cu doar 1,7 euro, iar românii cu 2 euro/oră. Adică, în rândul statelor membre, cel mai mare câştig mediu orar brut a fost de 15 ori mai mare decât cel mai mic câştig mediu orar brut, atunci când acesta este exprimat în moneda unică europeană.

Astfel, un angajat din şase (17,2%) din Uniunea Europeană primea, în 2014, un salariu mic.

Profilul salariatului prost plătit, creionat de Eurostat este: femeie, cu vârsta până în 30 de ani, ce are un nivel de educaţie scăzut şi care are un contract de muncă pe perioadă determinată.

În urmă cu doi ani, la nivelul UE 21,1% din femei primeau un salariu mic, faţă de 13,5% dintre bărbaţi, iar 30,1% din angajaţii cu vârsta de sub 30 de ani primeau un salariu scăzut, faţă de 14% sau mai puţin pentru cei cu vârsta între 30 şi 59 de ani.

Pe de altă parte, 28,2% dintre angajaţii cu un nivel de educaţie scăzut primeau un salariu redus, comparativ cu 20,9% pentru cei cu educaţie medie şi 6,4% pentru angajaţii cu un nivel de educaţie superior.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici