Un român plăteşte pe lapte la fel de mult ca un neamţ sau un francez, deşi câştigă de 5-6 ori mai puţin

Lactatele, brânzeturile şi ouăle costă în România puţin mai mult ca în Germania şi aproape la fel ca în Franţa, deşi salariul mediu local de nici 450 de euro net lunar este de 5-6 ori mai mic decât în cele două ţări din Occident, informează Ziarul Financiar.

Urmărește
1204 afișări
Imaginea articolului Un român plăteşte pe lapte la fel de mult ca un neamţ sau un francez, deşi câştigă de 5-6 ori mai puţin

Astfel, un litru de lapte la supermarket în România ajunge la 0,8-0,9 euro, la fel de mult ca în Germania sau Franţa. Preţul la aceste produse reprezintă peste 90% din media UE, deşi salariul mediu net lunar din România este al doilea cel mai mic după cel din Bulgaria, potrivit datelor biroului european de statistică Eurostat.

Lactatele, brânzeturile şi ouăle costă în România puţin mai mult ca în Germania şi aproape la fel ca în Franţa, deşi salariul mediu local de nici 450 de euro net lunar este de 5-6 ori mai mic decât în cele două ţări din Occident. Astfel, un litru de lapte la supermarket în România ajunge la 0,8-0,9 euro, la fel de mult ca în Germania sau Franţa. Preţul la aceste produse reprezintă peste 90% din media UE, deşi salariul mediu net lunar din România este al doilea cel mai mic după cel din Bulgaria, potrivit datelor biroului european de statistică Eurostat.

„Principalul motiv pentru această situaţie este faptul că în România nu există un sistem integrat ca în alte ţări. Acolo, fermierul este cel care deţine terenul, deţine vacile şi tot el produce. De cele mai multe ori, micii fermieri de afară se unesc în cooperative şi îşi realizează propriile produse. Astfel, capătă mai multă forţă în negocierile cu retailerii”, explică Radu Timiş, antreprenorul care controlează businessul Cris-Tim, una dintre cele mai mari afaceri antreprenoriale româneşti. Principalul său business este în domeniul producţiei de mezeluri, însă el are şi operaţiuni pe piaţa lactatelor unde este prezent cu brandul Mândruţa, informează Ziarul Financiar

Timiş explică faptul că în România există câţiva jucători mari de regulă internaţionali care fac jocurile şi care cumpără de la micii producători laptele pe care apoi îl procesează. „Şi pe celelalte pieţe există aceşti jucători mari, dar acolo şi fermierii locali au forţă să reziste în piaţă.”

Articolul complet poate fi citit pe ZF.ro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici