Un senator din opoziţie susţine că există o criză de finanţare la Ministerul Finanţelor Publice

Senatorul liberal Florin Cîţu a susţinut, marţi, pe Facebook, că Ministerul Finanţelor Publice (MFP) trece printr-o criză de finanţare, în condiţiile în care, recent, nu a reuşit să atragă sumele dorite de la bănci şi că pregăteşte un împrumut de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Urmărește
571 afișări
Imaginea articolului Un senator din opoziţie susţine că există o criză de finanţare la Ministerul Finanţelor Publice

Un senator din opoziţie susţine că există o criză de finanţare la Ministerul Finanţelor Publice

„CRIZĂ de finanţare la ministerul finanţelor publice! A doua emisiune de obligaţiuni consecutivă a guvernului care este un eşec total. Săptămâna trecută MFP a încercat să împrumute 400 milioane lei pentru 87 de luni. A luat doar 246 milioane lei. Astăzi (n.red. - marţi) a încercat, din nou, să împrumute 400 milioane lei şi a şi redus perioada împrumutului la 53 de luni. Eşec total. A împrumutat 248 milioane lei. Doar în perioade de CRIZĂ guvernele au probleme de finanţare. Atunci investitorii cer dobânzi mari, riscul de FALIMENT este mare, şi guvernele se împrumută la perioade din ce în ce mai mici. În 2008, se împrumutau la termen de câteva zile. Acolo ne duce guvernare PSD+ALDE. Deja MFP are în ianuarie o gaură faţă de planul de împrumuturi. Asta înseamnă că pentru plata pensiilor şi a salarilor va lua bani din buffer şi nu va plăti facturi”, a scris, marţi seara, senatorul PNL Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook.

MFP a anunţat, la finele lunii decembrie, că intenţionează să împrumute în ianuarie 3,26 miliarde de lei, cu aproape 24% mai puţin decât suma vizată pentru luna precedentă şi cu 7,5% mai puţin decât a împrumutat în decembrie. Vineri, Finanţele au anunţat că vor organiza, miercuri, 16 ianuarie, o licitaţie pentru eurobonduri cu o valoare de 100 de milioane de euro (aproximativ 467 de milioane de lei), la un randament de 1% şi cu o maturitate de cinci ani.

Ultima licitaţie de anul trecut, organizată la 28 decembrie, s-a încheiat cu un eşec. Finanţele nu au reuşit să obţină niciun leu din suma maximă vizată de 345 de milioane de lei. În plus, dacă în prima şedinţă din acest an, din 7 ianuarie, Finanţele au reuşit să obţină cei 460 de milioane de lei doriţi, sumă care include şi emisiunea suplimentară de 60 de milioane de lei, în cea de-a doua, din 10 ianuarie, băncile locale le-au mai împrumutat 306 milioane de lei din cei maximum 460 de milioane de lei doriţi.

Această ultimă situaţie s-a repetat marţi, fiind, de asemenea, menţionată de senatorul liberal, respectiv pentru suma de 248 de milioane de lei.

„ATENŢIE: Având în vedere că MFP a ieşit pe piaţă internă azi pentru a împrumuta bani, este clar că încă nu s-a înţeles cu FMI şi restul investitorilor privaţi pentru împrumutul mamut pe care îl negociază în acest moment. FMI nu mai are încredere că guvernul României poate să-şi plătească datoriile? #RomaniaFaraPSDsiALDE #RomaniiTrebuieSaStie”, a concluzionat Cîţu.

De menţionat că, în anunţul Finanţelor de la finele lunii decembrie era programată o licitaţie pentru data de 14 ianuarie, respectiv data limită de acceptare a ofertelor de cumpărare, iar deschiderea la 15 ianuarie, cu redeschidere la 16 ianuarie şi o maturitate de cinci ani. Pentru titlurile de stat de marţi, emisiunea iniţială programată era de 400 de milioane de lei, cu o sesiune suplimentară de 60 de milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici