Un sondaj Reuters anunţă veşti proaste pentru leul românesc în următorul an

Leul are cea mai slabă evoluţie dintre monedele est-europene, putând scădea cu circa 1% până la finele anului, în timp ce coroana cehească ar putea câştiga 2%, arată un sondaj efectuat de Reuters în perioada 1 – 6 martie.

Urmărește
2204 afișări
Imaginea articolului Un sondaj Reuters anunţă veşti proaste pentru leul românesc în următorul an

Un sondaj Reuters anunţă veşti proaste pentru leul românesc în următorul an

Leul a scăzut cu aproape 2% din decembrie, în urma măsurilor fiscale luate de Guvern la finele anului trecut şi, chiar dacă executvul s-a angajat să modifice unele dintre măsurile luate, analiştii consultaţi de Reuters cred că leul va scădea, un euro ajungând să coste 4,795 lei.

Euro a fost cotat miercuri la 4,7473 lei, iar în ianuarie a atins valoarea maximă de 4,7648 lei.

Analiştii cred că moneda cehească va câştiga aproape 2% faţă de euro în anul următor, în condiţiile în care banca centrală continuă să majoreze dobânzile, pentru combaterea inflaţiei.

Banca centrală cehă a majorat dobânda de refernţă de cinci ori în 2018, la 1,75%. Următoarea şedinţă este programată pe 28 martie, cu o zi înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană. Premierul Tomas Holub a declarat că un Brexit fără acord ar putea determina o amânare a creşterii dobânzii, dar una sau două creşteri ale ratei rămân posibile în acest an.

O încetinire a economiei în zona euro ar influenţa politica monetară a Băncii Centrale Europene, situaţie care a spori oarecum atractivitatea activelor financiare din Europa Centrală.

Încetinirea zonei euro va afecta probabil şi economiile regiunii, însă creşterea Cehiei a depăşit, în trimestrul IV, estimările băncii centrale, la o rată anuală de 2,8%. Creşterea poloneză şi cea maghiară se apropie de 5%.

Estimarea medie a analiştilor chestionaţi de Reuters indică o creştere a forintului cu 0,6% faţă de euro în următoarele 12 luni, iar zlotul este văzut în urcare cu 1,1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici