Un stat membru UE şi-a majorat rezervele de aur de 10 ori, din raţiuni de securitate

Ungaria şi-a majorat rezervele de aur de 10 ori, la 31,5 tone, într-un efort de a face rezervele mai sigure şi de reducere a riscurilor, a anunţat guvernatorul băncii centrale Gyorgy Matolcsy, într-o conferinţă de presă.

Urmărește
5131 afișări
Imaginea articolului Un stat membru UE şi-a majorat rezervele de aur de 10 ori, din raţiuni de securitate

Un stat membru UE şi-a majorat rezervele de aur de 10 ori, din raţiuni de securitate

Matolcsy a spus că decizia a fost de o importanţă economică şi naţională strategică, şi a fost luată la solicitarea premierului Viktor Orban, cu un an în urmă.

Anunţul a stârnit uimirea mai multor analişti, relatează Financial Times. „Este o mişcare ciudată, o creştere mare, oamenii încearcă să înţeleagă logica din spatele ei”, spune Timothy Ash de la Bluebay Asset Management. Ash crede că este un fel de declaraţie de independenţă, generată de tensiunile dintre Budapesta şi Bruxelles.

Conform vice-preşedintelui Marton Nagy, aurul reprezintă acum 4,4% din rezervele băncii naţionale, un nivel apropiat de media statelor din Estul Europei.

Blooomberg notează că Ungaria este ultima dintre naţiunile europene care mizează pe aur, mişcarea venind după ce Polonia a achiziţionat 9 tone de aur în iulie şi august. Rezervele de lingouri ale băncilor centrale au crescut în ultimii 10 ani, cele mai mari achiziţii fiind făcute de Rusia, Kazahstan şi China.

Pe de altă parte, chiar dacă achiziţia este importantă pentru Ungaria, ţara este un deţinător modest, situându-se pe locul 50 în clasamentul global întocmit de World Gold Council. Statele Unite deţin 8.133 de tone de aur, iar România 104 tone. Rusia a achiziţionat 20 de tone de aur în fiecare lună, în acest an.

Banca centrală poloneză nu a comentat achiziţiile, dar economiştii spun că aurul se află la cel mai mic preţ din ultimul an, ceea ce face metalul galben foarte atractiv. De la nivelul minim de la jumătatea lunii august preţul a crescut cu circa 6%, la 1.228 dolari uncia, la Londra.

Anterior cumpărării de aur, banca centrală maghiară a decis să îşi repatrize rezervele valutare, în luna martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici