- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Unele clauze de privatizare la Distrigaz şi Electrica ar putea încălca normele UE
Comisia Europeană a atenţionat AVAS că unele clauze din contractele de privatizare la Distrigaz Sud şi Nord şi Electrica Dobrogea şi Banat, care conferă statului drepturi speciale, pot încălca regulile UE, ceea ce impune diminuarea participaţiei statului sub 25% sau modificarea actelor constitutive.
Unele clauze de privatizare la Distrigaz şi Electrica ar putea încălca normele UE
Atenţionarea a fost transmisă Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) prin două scrisori în care Comisia califică măsurile adoptate de stat, care interzic sau fac mai puţin atractivă achiziţionarea unei participaţii majoritare la o societate cu sediul în alt stat membru sau participarea efectivă la conducerea societăţii, ca fiind susceptibile de a reprezenta restricţii atât pentru libera circulaţie a capitalurilor, cât şi pentru libertatea de stabilire, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse din AVAS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
Conform Tratatului de instituire a Comunităţii Europene, achiziţionarea de pachete majoritare de acţiuni în societăţi naţionale, ca investiţie directă, de către investitori stabiliţi în alte state membre ale UE şi exercitarea deplină a drepturilor de vot aferente în cadrul societăţilor de către investitori din alte state membre reprezintă o formă de circulaţie a capitalurilor.
Distrigaz Nord şi Distrigaz Sud au trecut în proprietatea E.ON Ruhrgas, respectiv Gaz de France în vara anului 2005, tot atunci fiind încheiate şi procedurile de privatizare a Electrica Dobrogea şi Electrica Banat cu grupul Enel. În toate aceste cazuri, statul a vândut 51% din acţiuni şi a impus prin contractul de privatizare o serie de condiţii.
Astfel, timp de patru ani de la finalizarea privatizării, Enel nu poate vinde nicio acţiune de la Electrica Dobrogea sau Electrica Banat fără acordul scris al statului, atât timp cât acesta deţine o participaţie de cel puţin 25%, şi nici nu poate lua vreo hotărâre privind divizarea societăţilor, schimbarea sediului acestora în afara României ori diverse fuziuni care ar determina schimbarea controlului asupra celor două filiale.
E.ON Ruhrgas şi Gaz de France au dreptul să numească toţi administratorii la Distrigaz Nord, respectiv la Distrigaz Sud doar dacă statul deţine mai puţin de 10% din capitalul social al fiecărei societăţi. E.ON Ruhrgas s-a angajat totodată, prin contract, să nu înstrăineze pe o perioadă de cinci ani mai mult de 5% dintre activele principale ale distribuţiei de gaze.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
Citește mai departe:
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:03
Nicu Ştefănuţă: Noua Comisie Europeană să lupte mai mult pentru agricultura sustenabilă
-
astăzi, 13:51
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est