"Dacă România nu îşi creşte ratingul de ţară, nu vom avea acces la fonduri, ceea ce va avea efect negativ asupra IMM-urilor. Primul semnal pentru creşterea ratingului de ţară este proiectul de buget. Dacă bugetul nu este solid, nicio şansă, va afecta pe toată lumea. Dacă nu, nu vom putea finanţa nici 20% din proiecte, la costurile actuale ale finanţărilor", a spus Videanu, în conferinţa "Priorităţi şi măsuri concrete anticriză", organizată de Alianţa Confederaţiilor Patronale din România.
Agenţia de rating Fitch a redus, în luna noiembrie a anului 2008, ratingul acordat României pentru credite pe termen lung în valută cu două trepte, la "BB plus", cu perspectivă negativă. De asemenea, instituţia a revizuit în scădere ratingul României pentru datoriile pe termen lung în monedă locală, de la "BBB plus" la "BBB minus", cu perspectivă negativă. Agenţia a redus şi calificativul acordat României pentru datoriile în valută pe termen scurt, de la "F3" la "B", şi plafonul de ţară de la "A minus" la "BBB".
Totodată, în luna octombrie, 2008, Standard&Poor’s a redus ratingul României pentru împrumuturi în monedă străină pe termen lung la "BB+", de la "BBB-", şi calificativul pentru creditele pe termen scurt la "B", de la "A-", ambele cu perspectivă "Negativă", ca urmare a riscurilor determinate de necesarul ridicat de finanţare de pe pieţele internaţionale de credit.
Consecinţa reducerii ratingului de ţară au scos România din categoria statelor cu calificativ "investment grade".
"Am discutat cu Guvernul să facem front comun, pentru că este esenţial să avem acces la finanţări", a mai spus Videanu.
Citeşte şi:
Fitch a coborât ratingul României cu două trepte