- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ungaria a cumpărat participaţia de peste 20% a companiei Surgutneftegaz la MOL
Ungaria a cumpărat participaţia de 21,2% deţinută la MOL de Surgutneftegaz, a patra mare companie petrolieră din Rusia, a anunţat, marţi, premierul ungar Viktor Orbán, citat de cotidianul Portfolio.
Tranzacţia ar putea avea o valoare de circa 500 de miliarde de forinţi (2,6 miliarde de dolari), în funcţie de cotaţia de marţi de pe bursă, însă în acest moment nu sunt cunoscute detaliile financiare, potrivit Reuters.
Acţiunile MOL au fost suspendate marţi de la tranzacţionare pe bursa de la Budapesta în aşteptarea unui anunţ important.
Premierul nu a oferit detalii referitoare la tranzacţie, aceasta sarcină urmând să revină, probabil, ministrului Dezvoltării, Tamás Fellegi, într-o conferinţă de presă, notează Portfolio.
Anunţul este foarte important pentru economia naţională, a declarat Orban în deschiderea unei conferinţe de presă.
Guvernul de la Budapesta "a dus o luptă grea în ultimul an, dar a reuşit să pună în siguranţă" compania naţională MOL, de importanţă cheie pentru Ungaria, a spus Orban.
Una dintre cheile succesului în regiune este reducerea dependenţei energetice şi revitalizarea industriilor naţionale, a afirmat premierul, adăugând că guvernul ungar trebuie să-şi apere întotdeauna intresele.
"Nicio ţară nu poate fi puternică dacă este vulnerabilă în privinţa aprovizionării cu energie", a declarat el.
Grupul austriac OMV a început să cumpere acţiuni la MOL la începutul anilor 2000 şi a deţinut mai mulţi ani o participaţie de circa 10%. Următoarea schimbare majoră a intervenit în 2007, când OMV a cumpărat un pachet de acţiuni de la magnatul rus Megdet Rahimkulov şi a ajuns la 21%.
Conducerea MOL a început să cumpere acţiuni proprii şi să împrumute aceste participaţii unor terţi favorabili pentru a se proteja de intenţiile OMV. În câteva luni, MOL controla astfel aproape 50% din companie. În timpul acestui conflict, acţiunile MOL au atins un preţ record de peste 30.000 de forinţi pe bursa de la Budapesta până în septembrie 2007. Ca urmare a startegiei de apărare solidă a MOL, OMV "s-a retras", notează Portfolio, şi a renunţat la oferta condiţionată de 32.000 de forinţi.
În 2009, OMV a vândut participaţia la MOL către Surgutneftegaz pentru 1,4 miliarde de euro, dublu faţă de preţul pieţei. Ca răspuns la ceea ce a considerat o încercare ostilă de preluare, MOL a luat o serie de contramăsuri.
OMV controlează în România Petrom, iar MOL deţine o reţea de benzinării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO