Ungaria a reluat livrările de gaze naturale către Ucraina

Operatorul ungar al reţelei de gazoducte FGSZ a anunţat duminică faptul că şi-a reluat livrările de gaze naturale către Ucraina vecină, după ce le-a suspendat pentru o perioadă nedeterminată în septembrie, o măsură criticată de către compania publică ucraineană Naftogaz.

Urmărește
192 afișări
Imaginea articolului Ungaria a reluat livrările de gaze naturale către Ucraina

Ungaria a reluat livrările de gaze naturale către Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt în măsură să confirm că livrările de gaze către Ungaria şi Ucraina au început", a declarat, într-un e-mail, pentru AFP, Edina Lakatos, o purtătoare de cuvânt a FGSZ.

Ea a precizat că 2,6 milioane de metri cubi de gaze naturale au fost livrate sâmbătă.

FGSZ a decis pe 25 septembrie să-şi oprească livrările către Ucraina, o măsură care a fost catalogată "neaşteptată şi neexplicată" de către Naftogaz.

Suspendarea a intervenit la câteva zile după o întâlnire la Budapesta între Aleksei Miller, preşedintele gigantului rus Gazprom, şi preierul ungur Viktor Orban, care avertizează în mod regulat cu privire la o deteriorare a relaţiilor comerciale cu Rusia.

Guvernul Orban a explicat suspendarea prin necesitatea creşterii rezervelor de gaze naturale în Ungaria, un angajament la respectarea căruia Bruxelles-ul îndeamnă ţările membre UE.

Executivul a argumentat că Ungaria este necesar să fie pregătită în cazul închiderii gazoductului care vine din Ucraina şi prin care tranzitează o mare parte din livrările Gazprom.

Potrivit operatorului ucrainean Ukrtransgaz, Ucraina a importat în 2013, în total, 600 de de milioane de metri cubi de gaze naturale din Ungaria.

Livrările de gaze ale Ungariei către Ucraina se înscriu în cadrul eforturilor UE de a ajuta Kievul, aflat în dificultate din cauza conflictelor politic şi militar în care este implicat cu Moscova şi sepratiştii proruşi din estul ţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici