- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ungaria ar putea adopta euro în 2014 sau 2015
Ungaria ar putea intra în zona euro în 2014 sau 2015, până atunci urmând să îndeplinească condiţiile necesare adoptării monedei unice europene, a declarat Mihaly Varga, secretar de stat, şef al biroului premierului Viktor Orban, la postul naţional de televiziune MTV.
Ungaria ar putea adopta euro în 2014 sau 2015 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Cred că Ungaria va îndeplini condiţiile necesare adoptării euro în 2014 sau 2015", a afirmat Varga.
Ungaria a intrat în Uniunea Europeană în 2004 şi a acceptat să adopte euro, însă până în prezent nu a îndeplinit criteriile necesare introducerii monedei unice europene. Principalele probleme cu care se confruntă sunt reducerea deficitului bugetar la mai puţin de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), aducerea ratei inflaţiei sub 3% şi datoriei pe un trend descrescător, pentru a atinge 60% din PIB.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
În prezent, guvernul estimează un deficit de 3,8% din PIB pentru exerciţiul bugetar în curs şi mai mic de 3% din PIB pentru 2011. Pentru a susţine bugetul, Budapesta a introdus un impozit suplimentar pentru bănci, aplicabil pe trei ani, care va aduce venituri de 650 de milioane de euro anual.
Nivelul datoriei a ajuns la 82% din PIB în acest an.
Budapesta trebuie să amelioreze situaţia finanţelor publice în urma unui acord pentru un împrumut de 20 de miliarde de euro, primit în octombrie 2008 de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Împrumutul a fost acordat în scopul ajutării statului să evite intrarea în incapacitate de plată şi va expira în octombrie. În schimbul ajutorului financiar, Ungaria s-a angajat să reducă deficitul bugetar la 3,8% din PIB în 2010 şi la 3% din PIB anul viitor.
Guvernul a indicat de mai multe ori că nu va reînnoi linia de credit.
Dintre statele foste comuniste care au devenit membre UE în 2004 şi 2007, doar Slovacia şi Slovenia au adoptat moneda unică europeană. Autorităţile române au anunţat anul 2015 ca ţintă oficială pentru adoptarea monedei comunitare.
Comisia Europeană a anunţat în luna mai că România nu îndeplineşte niciunul din criteriile pentru adoptarea euro, respectiv stabilitatea preţurilor, poziţia bugetară a guvernului, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa dobânzilor pe termen lung, întâmpinând şi obstacole legislative.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO