- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ungaria este "candidatul perfect" pentru linia de credit preventivă a FMI
Banca americană de investiţii Morgan Stanley apreciază că Ungaria este "candidatul perfect" pentru a primi de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) o linie de credit preventivă, o facilitate de împrumut nouă prin care statele sunt ajutate să evite crizele, transmite Bloomberg.
Ungaria este "candidatul perfect" pentru linia de credit preventivă a FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Linia de credit preventivă, "precautionary credit line", este destinată ţărilor cu vulnerabilităţi moderate şi a fost prezentată săptămâna trecută de către FMI pentru a atrage mai multe state în programul de finanţare de urgenţă.
Facilitatea de împrumut necesită evaluări semianuale, faţă de examinări trimestriale cum cere actualul acord, de 20 de miliarde de euro, încheiat de Budapesta cu FMI şi alte instituţii financiare internaţionale. Acordul va expira în octombrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Ungaria, primul stat membru al Uniunii Europene care a primit ajutor financiar internaţional, în 2008, nu are nevoie de un nou împrumut de la FMI dacă îşi poate finanţa de pe pieţe deficitul bugetar, a declarat în septembrie ministrul ungar al Economiei, Gyorgy Matolcsy.
Budapesta vrea să recâştige "suveranitatea economică" şi nu vrea să negocieze politici economice cu Fondul, a afirmat premierul, Viktor Orban, după ce reprezentanţii FMI şi ai Uniunii Europene au suspendat în iulie discuţiile cu guvernul ungar referitoare la evaluarea programului de finanţare, după ce nu au reuşit să ajungă la un acord privind ţintele bugetare.
"Linia preventivă de credit reprezintă o altă linie de apărare despre care credem că poate fi utilizată, dacă Ungaria o va cere. FMI vrea, în mod clar, să intervină şi să ajute, aşa cum a făcut în 2008-2009. Nu avem îndoială că discursurile premierului legate de FMI vor avea un ton mai domol dacă situaţia devine gravă", consideră analiştii Morgan Stanley.
Linia de credit nouă vizează state care nu se califică pentru linia de credit flexibilă. Creditul va fi evaluat, printre altele, în funcţie de capacitatea beneficiarului de a se finanţa de pe pieţe, de disciplina fiscală, politica monetară şi sănătatea sistemului bancar al acestuia, precizează analiştii.
"Facilitatea ar fi perfectă pentru Ungaria, un stat pe care factorii economici fundamentali nu sunt suficient de puternici să-l califice pentru linia de credit flexibilă, dar care a implementat politici impresionante în ultimii ani şi a ajuns pe o poziţie mult mai bună din punct de vedere fiscal", adaugă Morgan Stanley.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO