Ungaria i-ar putea ajuta pe cei cu probleme la creditele în valută, inclusiv ştergând din datorii

Guvernul ungar pregăteşte un program pentru a ajuta populaţia cu probleme la plata creditelor în valută prin conversia în forinţi a plăţilor restante de mai mult de 90 de zile şi ştergerea unei părţi a acestor datorii, potrivit presei locale.

Urmărește
787 afișări
Imaginea articolului Ungaria i-ar putea ajuta pe cei cu probleme la creditele în valută, inclusiv ştergând din datorii

Ungaria i-ar putea ajuta pe cei cu probleme la creditele în valută, inclusiv ştergând din datorii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fostul ministru al Economiei Gyorgy Matolcsy, în prezent şef al băncii centrale, ar urma să susţină iniţiativa folosind rezervele valutare ale instituţiei, scrie cotidianul local Nepszabadsag.

Mai mulţi oficiali guvernamentali au declarat în ultimele zile că executivul intenţionează să asigure sprijin suplimentar persoanelor cu credite în valută.

"Guvernul ungar va continua cu politica de a ajuta familiile îndatorate în monedă străină", a declarat, luni, în parlamentul de la Budapesta, premierul ungar, Viktor Orban.

Următoarea rundă de ajutor al statului va viza persoanele aflate în cea mai dificilă situaţie, cu restanţe la plata ratelor mai mari de 90 de zile, saituaţie în care băncile pot executa silit garanţiile folosite la contractarea creditului.

Ministerul Economiei, condus de Mihay Varga, va începe în curând discuţii cu băncile comericiale în această privinţă, potrivit Nepszabadsag.

În prezent, autoritatea naţională pentru administrarea activelor este responsabilă de sprijinirea persoanelor cu împrumuturi în valută, dar programul nu poate fi aplicat tuturor celor cu probleme la plată.

Dacă guvernul decide o extindere a sprijinului la toate persoanele cu credite în valută, care însumează mai multe zeci de mii, programul ar putea fi considerat de Bruxelles ca ajutor de stat ilegal pentru sectorul bancar, notează Portfolio.

Potrivit publicaţiei ungare citate, băncile ar converti în forinţi datoria în valută la cursul actual şi ar şterge o parte a acesteia, urmând să-şi acopere din pierderi prin deduceri din taxa specială pe care sectorul bancar o plăteşte.

De asemenea, banca centrală s-ar putea implica, la fel ca anul trecut, când a susţinut rambursarea anticipată sau refinanţarea creditelor în valută la rate preferenţiale în raport cu forintul. Dacă de programul anterior au beneficiat mai ales persoanele cu venituri ridicate, în acest caz ar urma să fie ajutate cele cu dificultăţi financiare.

Programul avut în vedere de guvern este similar unei iniţiative de anul trecut, când creditele cu întârzieri de plată mai mari de 90 de zile au fost convertite în forinţi cu un discount de 25%. Interesul pentru programul respectiv a fost redus, notează Portfolio.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici