Ungaria ridică vocea la mai-marii Europei: UE blochează tranzitul petrolului rusesc. Maghiarii pregătesc o contră pentru Ucraina

Guvernul ungar a cerut Comisiei Europene să ia măsuri imediate pentru ca Ucraina să permită din nou tranzitul ţiţeiului de la compania rusă Lukoil către Ungaria şi Slovacia, reclamând faptul că Bruxelles-ul a stat cu mâinile-n sân în ultima săptămână.

Urmărește
3197 afișări
Imaginea articolului Ungaria ridică vocea la mai-marii Europei: UE blochează tranzitul petrolului rusesc. Maghiarii pregătesc o contră pentru Ucraina

„De mai bine de o săptămână, împreună cu Slovacia, solicităm Comisiei Europene să ia măsuri împotriva Ucrainei pentru dreptul de veto asupra tranzitului petrolului”, a denunţat ministrul de Externe, Peter Szijjarto, pe Facebook.

Potrivit lui Szijjarto, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar trebui să răspundă la întrebarea: „De ce nu a făcut un singur pas, de mai bine de o săptămână?”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis, pe 24 iunie, să includă compania petrolieră Lukoil pe lista entităţilor sancţionate pentru legăturile sale cu regimul lui Vladimir Putin şi a închis fluxul ţiţeiului prin Ucraina, fapt care afectează în principal cele două ţări din Europa Centrală.

Atât guvernul maghiar al lui Viktor Orban, cât şi cel slovac condus de Robert Fico au criticat decizia Kievului. Ungaria şi Slovacia sunt cele două ţări europene cel mai dependente de importurile de petrol rusesc şi cumpără cantităţi semnificative de la Lukoil.

Guvernul ungar a anunţat că îşi va menţine dreptul de veto asupra celor 6,6 miliarde de euro din Fondul european de sprijin pentru pace pentru Ucraina cât timp Kievul continuă să blocheze tranzitul ţiţeiului.

În plus, Szijjarto consideră că faptul că Bruxelles-ul nu a luat măsuri atunci când securitatea energetică a două ţări UE a fost pusă în pericol. Teza ministrului ungar este că „Comisia Europeană a dorit ca cele două ţări pacifiste care se opun transportului de arme să fie şantajate”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici