Ungaria şi Polonia îşi dezvoltă accelerat industria de apărare

Pandemia a adus moarte, inflaţia şi criza de energie riscă să creeze foamete, războiul şi cucerirea distrug estul.

Urmărește
2626 afișări
Imaginea articolului Ungaria şi Polonia îşi dezvoltă accelerat industria de apărare

Ungaria şi Polonia îşi dezvoltă accelerat industria de apărare

În Europa nu va fi foamete, dar există o criză a costului vieţii, iar războiul se simte în facturi şi în preţurile de pe rafturile magazinelor. Această „economie a apocalipsei“ face să în­flo­rească un sector al industriei adesea igno­rat. Este vorba de producătorii de arme, iar Europa de Est îi are pe ai săi.

Industria armamentului din Polonia ex­porta şi înainte de războiul pornit de Rusia contra Ucrainei o mare parte din producţie, dar acum activitatea este mult accelerată, iar livrările către clienţi din străinătate au crescut. Ungaria îşi dezvoltă încă din anii 2010 armata şi de atunci a crescut numărul de fabrici de armament. Această ţară nu are tradiţie în exportul de materiale pentru apărare, dar la cât se produce acum acolo, guvernul speră să poată ieşi pe pieţele internaţionale.

Zaklady Mechaniczne Tarnow, din Polo­nia, este fabricant de unităţi de artilerie, siste­me automate antiaeriene Pilica, mortiere şi mitraliere puternice, iar producţia a ac­celerat după februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina. „Compania, care are 900 de angajaţi, dintre care aproape 100 sunt ingineri şi proiectanţi, lucrează în trei schimburi“, spune CEO-ul Henryk Labedz pentru cotidi­anul Rzeczpospolita. El recu­noaşte că şi înainte de război 40% din venituri reprezen­tau exporturi.

Anul trecut, compania şi-a mărit portofoliul cu pro­du­se noi, printre care lansa­torul de rachete Tajfun. Însă vedeta este mitraliera WKLM de 12,7 mm, capa­bilă să tragă 3.600 de focuri pe minut şi ideală pentru dis­trugerea dronelor. Chiar dacă îşi dezvoltă industria de armament, acest lucru nu înseamnă că Polonia este autosuficientă pentru înzestrarea armatei. Im­portă masiv de la partenerii NATO, mai ales de la SUA, dar şi de la alţii.

O înţelegere care a uimit recent pe toată lumea a fost cu Coreea de Sud pentru achizi­ţia şi transferul de tehnologie pentru produce­rea şi întreţinerea de tancuri moderne K2. Din partea Poloniei, contractantul este Gru­pul de Arme Polonez (PGZ), o companie imensă de stat care în urmă cu doar câţiva ani funcţiona în pierdere. Zvonurile spun că înţelegerea prevede achiziţionarea a 1.000 de tancuri K2 Black Panther alături de alte echipamente militare moderne sud-coreene, dar ce este clar este că o bună parte din tancuri şi echipamente vor fi produse în fabricile poloneze.

În acest scop vor fi construite două uzine, iar PGZ va fi extins. De asemenea, se vorbeşte şi de o a treia fabrică nouă, notează The Warsaw Voice. Însă şi Grupa WB, companie poloneză de tehnologie pentru armată, are în plan deschiderea unei noi uzine.

În vară, PZL Swidnik, cel mai mare producător de elicopte­re polonez, a intrat în parteneriat cu grupul ita­lian Leonardo Helicopters pentru producerea de aparate multirol AW149 în Polonia. Febra înarmării declanşată în Polonia, dar şi în alte state, de invazia rusă din Ucraina determină o bună parte din fabricile poloneze de arma­ment să-şi majoreze capacitatea de producţie, chiar dacă în ultimii ani au investit în modernizare.

Cifrele exacte referitoare la astfel de in­ves­tiţii sunt secret de stat, dar presa poloneză scrie despre sume fără precedent. În Ungaria, efortul de reînarmare coincide cu efortul de reindustrializare, iar rezultatul este înmulţirea şi extinderea fabricilor de armament.

Vedeta ultimilor ani este un proiect de a construi la Zalaegerszeg o uzină pentru fabricarea de vehicule de luptă blindate pentru infanterie în parteneriat cu gigantul german Rheinmetall.

O parte din blindate urmează să fie achizi­ţio­nate de armata ungară, iar ce rămâne va lua calea exportului, scrie Daily News Hungary.

Însă fabrica de la Zalaegerszeg este doar o parte dintr-un plan mai mare prin care guvernul de la Budapesta intenţionează să transforme Ungaria într-un jucător de categorie grea în industria apărării. În Kaposvár va fi construită o uzină de vehicule de luptă pe roţi. La Várpalota va fi produsă muniţie de calibru mare. Rheinmetall va fi partener în ambele proiecte. O altă companie germană ar trebui să construiască la Nyírtelek o fabrică de radare militare. Gyula va fi centru de producţie de componente pentru elicoptere. Fabrica Kiskunfélegyháza livrează deja armament uşor. Mai interesant, guvernul ungar deţine o uzină austriacă de mortiere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici