- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (13.10.2022, 07:31)
- Bogdan Cojocaru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ungaria şi Polonia îşi dezvoltă accelerat industria de apărare
Pandemia a adus moarte, inflaţia şi criza de energie riscă să creeze foamete, războiul şi cucerirea distrug estul.
Urmărește
2626 afișări
Ungaria şi Polonia îşi dezvoltă accelerat industria de apărare
În Europa nu va fi foamete, dar există o criză a costului vieţii, iar războiul se simte în facturi şi în preţurile de pe rafturile magazinelor. Această „economie a apocalipsei“ face să înflorească un sector al industriei adesea ignorat. Este vorba de producătorii de arme, iar Europa de Est îi are pe ai săi.
Industria armamentului din Polonia exporta şi înainte de războiul pornit de Rusia contra Ucrainei o mare parte din producţie, dar acum activitatea este mult accelerată, iar livrările către clienţi din străinătate au crescut. Ungaria îşi dezvoltă încă din anii 2010 armata şi de atunci a crescut numărul de fabrici de armament. Această ţară nu are tradiţie în exportul de materiale pentru apărare, dar la cât se produce acum acolo, guvernul speră să poată ieşi pe pieţele internaţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Zaklady Mechaniczne Tarnow, din Polonia, este fabricant de unităţi de artilerie, sisteme automate antiaeriene Pilica, mortiere şi mitraliere puternice, iar producţia a accelerat după februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina. „Compania, care are 900 de angajaţi, dintre care aproape 100 sunt ingineri şi proiectanţi, lucrează în trei schimburi“, spune CEO-ul Henryk Labedz pentru cotidianul Rzeczpospolita. El recunoaşte că şi înainte de război 40% din venituri reprezentau exporturi.
Anul trecut, compania şi-a mărit portofoliul cu produse noi, printre care lansatorul de rachete Tajfun. Însă vedeta este mitraliera WKLM de 12,7 mm, capabilă să tragă 3.600 de focuri pe minut şi ideală pentru distrugerea dronelor. Chiar dacă îşi dezvoltă industria de armament, acest lucru nu înseamnă că Polonia este autosuficientă pentru înzestrarea armatei. Importă masiv de la partenerii NATO, mai ales de la SUA, dar şi de la alţii.
O înţelegere care a uimit recent pe toată lumea a fost cu Coreea de Sud pentru achiziţia şi transferul de tehnologie pentru producerea şi întreţinerea de tancuri moderne K2. Din partea Poloniei, contractantul este Grupul de Arme Polonez (PGZ), o companie imensă de stat care în urmă cu doar câţiva ani funcţiona în pierdere. Zvonurile spun că înţelegerea prevede achiziţionarea a 1.000 de tancuri K2 Black Panther alături de alte echipamente militare moderne sud-coreene, dar ce este clar este că o bună parte din tancuri şi echipamente vor fi produse în fabricile poloneze.
În acest scop vor fi construite două uzine, iar PGZ va fi extins. De asemenea, se vorbeşte şi de o a treia fabrică nouă, notează The Warsaw Voice. Însă şi Grupa WB, companie poloneză de tehnologie pentru armată, are în plan deschiderea unei noi uzine.
În vară, PZL Swidnik, cel mai mare producător de elicoptere polonez, a intrat în parteneriat cu grupul italian Leonardo Helicopters pentru producerea de aparate multirol AW149 în Polonia. Febra înarmării declanşată în Polonia, dar şi în alte state, de invazia rusă din Ucraina determină o bună parte din fabricile poloneze de armament să-şi majoreze capacitatea de producţie, chiar dacă în ultimii ani au investit în modernizare.
Cifrele exacte referitoare la astfel de investiţii sunt secret de stat, dar presa poloneză scrie despre sume fără precedent. În Ungaria, efortul de reînarmare coincide cu efortul de reindustrializare, iar rezultatul este înmulţirea şi extinderea fabricilor de armament.
Vedeta ultimilor ani este un proiect de a construi la Zalaegerszeg o uzină pentru fabricarea de vehicule de luptă blindate pentru infanterie în parteneriat cu gigantul german Rheinmetall.
O parte din blindate urmează să fie achiziţionate de armata ungară, iar ce rămâne va lua calea exportului, scrie Daily News Hungary.
Însă fabrica de la Zalaegerszeg este doar o parte dintr-un plan mai mare prin care guvernul de la Budapesta intenţionează să transforme Ungaria într-un jucător de categorie grea în industria apărării. În Kaposvár va fi construită o uzină de vehicule de luptă pe roţi. La Várpalota va fi produsă muniţie de calibru mare. Rheinmetall va fi partener în ambele proiecte. O altă companie germană ar trebui să construiască la Nyírtelek o fabrică de radare militare. Gyula va fi centru de producţie de componente pentru elicoptere. Fabrica Kiskunfélegyháza livrează deja armament uşor. Mai interesant, guvernul ungar deţine o uzină austriacă de mortiere.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate