- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UniCredit are nevoie de şase miliarde de euro pentru consolidarea capitalui - analişti
Banca italiană UniCredit, prezentă şi în România, va trebui să obţină şase miliarde de euro pentru a respecta condiţiile mai stricte privind rata adecvării capitalului, consideră analişti din sectorul financiar, citaţi de Bloomberg.
UniCredit este singura dintre băncile italiene inclusă în testele de stres ale Uniunii Europene care nu a anunţat încă planuri de a vinde acţiuni în scopul consolidării capitalului.
Banca va aproba, probabil, o majorare de capital în această sumă pentru 2011, potrivit mediei estimărilor a 20 de analişti consultaţi de Bloomberg.
Directorul gneral al UniCredit, Federico Ghizzoni, a declarat în mai multe rânduri că banca are o rată de adecvare a capitalului suficientă pentru a respecta reglementările Basel III anunţate până în prezent. UniCredit va prezenta un nou plan de afaceri până la sfârşitul anului şi analizează strategia pentru a creşte profitabilitatea, după schimbările de anul trecut din conducerea instituţiei financiare, în urma cărora Ghizzoni a preluat postul de director general de la Alessandro Profumo.
"Reglementările Basel III pot crea probleme uriaşe. Sunt de acord cu reguli mai stricte, dar problema este că investitorii se aşteaptă ca băncile să aibă de acum niveluri ale capitalului cerute de autorităţi pentru 2019", a spus Ghizzoni săptămâna trecută.
Comitetul de la Basel pentru supraveghere bancară a aprobat anul trecut reguli preliminare mai stricte pentru bănci, care trebuie să deţină capital echivalent cu 7% din active până la sfârşitul anului 2018. Comitetul Basel discută, de asemenea, ca instituţiile financiare considerate de importanţă sistemică să fie obligate sã aibă capital de rezervă echivalent cu 3% din active, evaluate în funcţie de risc.
"UniCredit ar putea fi considerată o instituţie de credit sistemică şi i s-ar putea cere o rată de adecvare a capitalului similară celei a Intesa Sanpaolo. Asta înseamnă că ar fi necesară o majorare a capitalului cu 6-7 miliarde de euro", a afirmat, într-o notă din mai, analistul Deutsche Bank Paola Sabbione.
Ghizzoni a declarat că banca aşteaptă încă pentru a vedea dacă este considerată instituţie financiară de importanţă sistemică şi care sunt cerinţele pentru astfel de bănci.
UniCredit a înregistrat o creştere de 56% a profitului în primul trimestru, la 810 milioane de euro, în timp ce rata de adecvare a capitalului a avansat la 9,06% în martie, de la 8,58% la sfârşitul lunii decembrie. În comparaţie, Intesa anticipează că va ajunge la capital echivalent cu 10% din active în aceste an, după ce va finaliza un program de vânzare de acţiuni în valoare de cinci miliarde de euro.
Grupul italian este prezent în România prin intermediul UniCredit Ţiriac Bank.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo, de la 21:45. A fost anunţată echipa de start
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
-
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO