- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (06.02.2011, 11:41)
- Ovidiu Tempea - Mediafax , Ovidiu Tempea - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UniCredit: Băncile trebuie să adopte un cod de conduită ca să recâştige încrederea clienţilor
Băncile trebuie să adopte un cod de conduită privind relaţiile cu clienţii, mai ales după ce populaţia a trecut printr-un proces dur de educaţie atât privind drepturile, cât şi obligaţiile contractuale, în urma adoptării OUG 50/2010, consideră directorul general al UniCredit Ţiriac Bank, Răsvan Radu.
Urmărește
52 afișări
Radu, UniCredit: Băncile trebuie să adopte un cod de conduită ca să recâştige încrederea clienţilor (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Directorul general al UniCredit Ţiriac Bank a recunoscut că încrederea clienţilor băncilor a fost afectată de implementarea Ordonanţei 50 privind creditele populaţiei.
"Consider că pentru recâştigarea încrederii clienţilor trebuie adoptate o serie de măsuri, în special pornind de la ARB. Băncile trebuie să se autoreglementeze într-o măsură mult mai mare în privinţa atitudinii şi modului în care se comportă cu clienţii şi în care concurează, şi să adopte un anumit cod de conduită care să fie puternic implementat în cadrul tuturor jucătorilor de pe piaţă", a spus Radu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
El crede că odată ce a trecut "valul cu OUG 50" şi încep să fie rezolvate cazurile în instanţă, clienţii învaţă într-o măsură mult mai mare decât până acum care sunt "mai exact" drepturile lor, le vor cere mai insistent băncilor, dar vor învăţa şi "până unde merge dreptul lor".
"Într-un fel, OUG 50 a fost o educare a populaţiei, făcută într-un mod foarte dur, deşi putea fi realizată mult mai bine utilizând alte metode", a concluzionat Radu.
OUG 50/2010 a fost adoptată de Guvern în luna iunie 2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia românească Directiva Europeană 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial.
ANPC a extins în cadrul proiectului prevederile directivei europene, astfel încât reglementările să fie aplicate contractelor de creditare aflate în vigoare, ceea ce a obligat băncile să modifice, până în luna septembrie, contractele încheiate cu clienţii prin acte adiţionale.
Astfel, unele dintre persoanele care au contractat împrumuturi s-au dus la bancă pentru semnarea actelor adiţionale şi au început să se informeze din ce în ce mai mult în privinţa legislaţiei care reglementează contractele de credit. În plus, mai multe persoane au dat în judecată băncile, în mod individual sau colectiv, reclamând introducerea unor clauze abuzive în contracte sau pentru modificarea unilaterală a unor condiţii, precum dobânda, marja fixă sau alte elemente.
Camera Deputaţilor a decis în luna decembrie modificarea mai multor articole astfel încât doar câteva condiţii să fie aplicate împrumuturilor vechi, respectiv limitarea sau eliminarea comisionului de rambursare anticipată.
Cerinţele de transparentizare a creditelor în derulare au fost eliminate, după ce instituţiile de credit au cerut Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional să intervină în favoarea comunităţii bancare, invocând eventuale pierderi ale sistemului bancar de sute de milioane de euro pe an.
Legea 288/2010 pentru aprobarea OUG 50/2010 a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 30 decembrie.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe