- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.06.2012, 18:49)
- Marius Oncu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UniCredit: Consumul intern şi cererea din Germania vor susţine economia românească
Consumul intern, alimentat de reîntregirea salariilor bugetarilor şi rambursarea contribuţiilor sociale către pensionari, precum şi revenirea producţiei industriale ca urmare a comenzilor de pe piaţa germană vor susţine creşterea economică a României în a doua jumătate a anului, potrivit UniCredit.
Urmărește
454 afișări
UniCredit: Consumul intern şi cererea din Germania vor susţine economia românească (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Grupul italian a revizuit estimarea de creştere economică pentru România în acest an de la 1,2% la 0,5%, iar pentru anul următor de la 2,3% la 1,7%, din cauza cererii externe mai slabe şi a "şocurilor excepţionale" pentru producţia industrială şi exporturi.
"Cea mai mare ameninţare pentru economia României vine din temerile economice şi financiare privind zona euro. Chiar dacă băncile elene vor continua să-şi reducă expunerea, o retragere masivă este puţin probabilă, din cauza activelor cu lichiditate scăzută", se arată în raport.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
România a avut un început de an slab, cu o contracţie economică de 0,1% în primul trimestru. Efectul pozitiv de anul trecut, când creşterea a fost de 2,5% a fost anulat de evenimente cu impact negativ, precum închiderea la sfârşitul anului a fabricii Nokia de la Jucu, al doilea mare exportator al ţării la momentul respectiv, cererea mai redusă pentru exporturile româneşti din cauza situaţiei din zona euro şi de condiţiile meteo dificile din februarie.
"Ne aşteptăm ca producţia industrială să crească cu 0,4% în 2012, susţinută de economia germană puternică şi mai puţin de partenerii tradiţionali, care sunt într-o situaţie mai dificilă. Dependenţa de industria prelucrătoare germană a crescut constant în ultimii trei ani, dar impactul negativ al zonei euro mai slabe rămâne semnificativ", se arată în raport.
Creşterea PIB este în prezent susţinută de cererea internă, cu un avans anual al vânzărilor de retail de 3,8% în primul trimestru şi un plus de 14,8% în construcţii. Consumul privat a încetinit la un avans anual de 0,9% anual în primul trimestru, iar faţă de ultimul trimestru al anului trecut s-a contractat cu 1,9%, primul declin începând din trimestrul al treilea din 2010.
"Creşterea cu 8% a salariilor în iunie şi cu 7,4% în decembrie, rambursările de contribuţii pentru pensionari şi alte decizii populiste care ar putea fi implementate înaintea alegerilor din noiembrie vor susţine consumul şi încrederea consumatorilor. Din cauza ţintelor bugetare stricte, deciziile de a creşte veniturile populaţiei vor limita, probabil, investiţiile publice", notează în raport Gyula Toth, analist UniCredit.
România pare a fi cea mai bine pregătită ţară din regiune pentru noi presiuni din Grecia, beneficiind şi de suportul acordului preventiv cu FMI, unic în regiune, însă este dificil de anticipat o apreciere semnificativa a leului, în actualul context extern, potrivit UniCredit.
"Considerăm că leul ar putea avea o evoluţie mai bună decât forintul sau zlotul. Avem, de asemenea, o poziţie mai favorabil faţă de eurobondurile României, comparativ ce cele ale Ungariei şi Croaţiei", notează analistul UniCredit.
România are a doua mare expunere bancară din regiune faţă de Grecia, instituţiile de credit elene controlând 13% din activele bancare locale la sfârşitul anului trecut. Băncile elene vor continua reducerea treptată a expunerii, iar o retragere masivă de capital este puţin probabilă pe perioadă scurtă, întrucât 70% din liniile de finanţare de la grupurile elene către subsidiarele locale au maturităţi de peste un an.
În cazul extrem al unei presiuni puternice asupra sistemului bancar din Grecia, UniCredit anticipează o accelerare a reducerii expunerii şi în România.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe