UniCredit deţine în custodie o participaţie de 9% din CEZ, în numele unor investitori

Banca italiană UniCredit deţine în custodie, în numele unor investitori, o participaţie de 9% la compania cehă CEZ din sectorul energiei, prezentă şi în România, transmite Reuters.

Urmărește
12 afișări

În ultimul an, nivelul acestei participaţii la CEZ s-a menţinut relativ constant, dar pe piaţă au existat speculaţii că unii investitori importanţi cumpără acţiuni ale companiei din Cehia.

Un purtător de cuvânt al CEZ, citat de publicaţia cehă Noviny, a declarat anterior că 48 de milioane de acţiuni ale grupului, în valoare de circa 40 de miliarde de coroane (1,94 miliarde dolari), sunt deţinute de 37 de investitori.

"Participaţia deţinută de bancă în custodie, în numele unor clienţi, este la nivelul de la jumătatea anului 2008. Nu au avut loc schimbări semnificative", a declarat Tomas Pavlik, purtător de cuvânt al diviziei UniCredit în Cehia, fără să dezvăluie numărul sau identitatea investitorilor.

El a precizat că, vara trecută, Unicredit a înregistrat sub nume propriu acţiunile deţinute în custodie la CEZ.

Purtătorul de cuvânt al CEZ, Ladislav Kriz, a confirmat ulterior drepturile de vot ale UniCredit, dar a precizat că grupul ceh nu cunoaşte cine sunt investitorii.

Statul ceh deţine 70% din acţiunile CEZ, cea mai mare companie listată la bursă din Europa Centrală.

Potrivit publicţiei Hospodarske Noviny, Citigroup este al doilea mare custode de acţiuni CEZ, controlând 40 de milioane de titluri, în numele a "sute" de clienţi.

CEZ este prezent, din 2005, şi în România, după preluarea filialei de distribuţie şi furnizare a energiei Electrica Oltenia de la statul român. CEZ România este format din patru companii, respectiv CEZ Distribuţie, CEZ Vânzare, CEZ Trade şi CEZ Servicii.

Grupul este implicat, în România, în construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nuclearelectrice de la Cernavodă şi construcţia unui nou grup energetic, cu o capacitate de 400 MW, la termocentrala de la Galaţi - proiect realizat împreună cu Termoelectrica.

CEZ a preluat, în 2008, de la CWP, două proiecte de energie eoliană situate la nord de Constanţa, lângă localităţile Fântânele şi Cogealac, care vor avea o capacitate totală de 600 MW.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici