- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UniCredit: Economia va scădea cu 5,2% în 2009
Economia se va contracta în acest an cu 5,2%, estimează analitşii UniCredit, care revizuiesc prognoza de -4% înaintată anterior şi avertizează că posibilitatea retrogradării ratingului de credit al României nu poate fi exclusă, în contextul unei recesiuni abrupte şi ratării obiectivelor fiscale.
UniCredit: Economia va scădea cu 5,2% în 2009 (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)
"Programul de finanţare externă obţinut de România de la FMI/UE a redus riscurile pentru România şi anticipăm stabilizarea dinamicii macroeconomice în următoarele trei luni (trimestru al treilea, n.r.). Totuşi, riscurile asociate cu presiunile negative asupra creşterii economice şi cu depăşirea ţintelor fiscale sugerează că nu poate fi exclusă posibilitatea unor noi retrogradări ale ratingurilor de credit", se arată într-o analiză a UniCredit, realizată de economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Avem misiunea să apărăm Democrația în România. Pentru că am trăit în Comunism. Dictatură. Ceaușescu!
-
Donald Trump şi Olaf Scholz au vorbit la telefon. Au convenit că războiul din Ucraina durează „de prea mult timp”
-
Oficial american: Pakistanul dezvoltă rachete care ar putea lovi SUA
-
Preşedinţii Rusiei şi Uzbekistanului au vorbit despre asasinarea generalului rus de către un uzbec
În prezent, cele trei mari agenţii de rating atribuie României calificativele Baa3 cu perspectivă stabilă (Moody's), BB+ cu perspectivă negativă (Standard & Poor's), respectiv BB+ cu perspectivă negativă (Fitch), aminteşte studiul UniCredit.
UniCredit a revizuit prognoza privind scăderea Produsului Intern Brut (PIB) la 5,2% pentru acest an (la 127,3 miliarde euro, faţă de 136,9 miliarde euro), de la estimarea de 4% prezentată anterior, în urma cifrelor neaşteptat de nefavorabile din primul trimestru, se arată în analiză.
Economia s-a contractat, în primul trimestru, cu 4,6% comparativ cu trimestrul anterior, respectiv cu 6,2% pană la finele lunii martie faţă de PIB-ul de la sfârşitul perioadei similare a anului trecut, potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică.
Pentru anul viitor, UniCredit anticipează scăderea PIB cu 0,5%, din cauza "flexibilităţii limitate" a măsurilor de politică fiscală şi monetară.
"Deşi acordul cu FMI şi UE a redus riscurile din economie, alegerile prezidenţiale din noiembrie şi măsurile de politică fiscală asociate reprezintă un risc pe termen scurt. În consecinţă, anticipăm un curs de 4,5 lei/euro pentru finele acestui an", notează analiştii UniCredit.
Principalele "puncte slabe" ale peisajului macroeconomic românesc sunt deficitul bugetar ridicat, cu riscul asociat de neatingere a ţintei de venituri, riscurile legate de echilibrarea deficitului de cont curent şi deficitul ridicat de finanţare externă, precum şi gradul ridicat de îndatorare în valută a sectorului privat, consideră UniCredit.
Pe de altă parte, sprijinul financiar acordat de FMI şi UE, gradul scăzut de îndatorare din sectorul public şi potenţialul ridicat de susţinere a creşterii economice dat de programele de convergenţă şi fondurile structurale şi de coeziune acordate de Uniune reprezintă "puncte tari" ale României în plan macroeconomic, se arată în studiu.
UniCredit prognoează o inflaţie medie anuală de 6,1% la finele lui 2009 şi anticipează că BNR va reduce dobânda de politică monetară la 8,5% până la sfârşitul anului.
Totodată, în viziunea analiştilor UniCredit, rata şomajului va creşte la 7,3% în acest an.
Deficitul bugetar ar urma să se plaseze la 5% din PIB, de la 4,8% anul trecut.
Deficitul de cont curent va coborî la 6,7% din PIB, de la 12,3% din PIB în 2008, iar investiţiile străine directe vor scădea la 3,6% din PIB, de la 6,6% din PIB.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO