UniCredit: Investitorii de portofoliu, afectați de decalajul față de ECE privind revenirea economiei

Investitorii de portofoliu ai UniCredit Ţiriac sunt afectați de decalajul dintre România şi Europa Centrală şi de Est privind revenirea creşterii economice, dar vor fi influențați pozitiv dacă efectele măsurilor de austeritate devin vizibile din 2011, consideră Rozalia Pal, economist-şef al băncii.

Urmărește
3 afișări

"Pe partea negativă trebuie menționat că România este în urmă față de restul statelor din Europa Centrală şi de Est (ECE) din punct de vedere al evoluției economiei. Pentru că înregistrăm o scădere a economiei în continuare, şi în primele două trimestre din 2011 încă vom vedem câteva cifre negative, schimbă destul de mult sentimentul investițional. Deşi sunt lucruri pozitive atât pe plan local, cât şi internațional în prima lună a anului, acest decalaj afectează negativ perspectiva investitorilor", a spus Pal, într-o conferinţă de presă.

Ea a menționat că investițiile de portofoliu sunt mai sensibile şi că are întâlniri cu astfel de clienți, care sunt interesați de vulnerabilități, de modul în care Guvernul continuă reformele structurale, de o nouă colaborare cu FMI.

"Prima întrebare cu astfel de clienți este de ce avem un astfel de decalaj. Este foarte important să intrăm în detalii şi să explicăm că acest decalaj se înregistrează ca urmare a restructurării şi reformelor structurale, ceea ce reprezintă un factor pozitiv pe termen lung, pentru o eficientizare a sectorului public şi o creştere mai sănătoasă în viitor", a explicat Pal.

Economistul consideră că transparența măsurilor de austeritate şi existența unei prognoze realiste este foarte importantă pentru investitorii străini direcți.

"Totodată, este foarte important să vedem şi efectele pozitive ale măsurilor de austeritate şi asta ar trebui să vedem deja pe parcursul anului 2011, prin stabilitatea țării, prin îmbunătățirea calității serviciilor publice, etc.. Dacă vedem aceste semnale, atunci cred că investitorii străini direcți, cu un plan strategic pe termen lung, pot fi afectați chiar pozitiv şi vor accepta pe termen scurt acest decalaj", a continuat Pal.

Ea estimează că investițiile străine directe în România se vor situa între 4 şi 5 miliarde de euro.

Totodată, UniCredit estimează că economia a scăzut cu 2,5% anul trecut, după ce în trimestrul al patrulea s-a înregistrat un declin anual de 3%.

"În 2010 doar producția industrială a venit cu o contribuție la PIB. Pentru 2011 ne aşteptăm per ansamblu la o contribuție pozitivă şi din partea serviciilor, iar agricultura nu va avea o contribuție negativă. Cel mai important, serviciile şi industria vor avea cu o contribuție pozitivă în 2011", a spus Pal.

Reprezentantul băncii a adăugat că la sfârşitul anului trecut şi începutul lui 2011 au existat unele semnale pozitive din sectorul public, respectiv implementarea legii bugetului de stat şi a legilor pensiilor şi salarizării unice.

"Totodată, ne aşteptăm la un semnal pozitiv din continuarea colaborării cu FMI şi CE pentru continuarea reformelor şi nu neapărat pentru eventualele sume acordate în viitor", a mai explicat economistul-şef al UniCredit Țiriac Bank.

Pal a menţionat că alte semnale pozitive pentru investitorii străini vin din partea deficitului de cont curent şi al datoriei publice, în timp ce probleme apar pe partea de deficit bugetar, dependenței de cursul de schimb din cauza împrumuturilor în valută şi decalajului de încredere al consumatorilor din România față de ECE.

Pentru 2011, UniCredit Țiriac Bank estimează o creştere economică de 1,7%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici