UniCredit: PIB-ul României va creşte cu 1,7% în 2011, iar ratingul de credit ar putea fi îmbunătăţit

Economia românească va creşte în acest an cu 1,7%, în principal datorită evoluţiei solide a exporturilor, iar ratingul de credit al ţării ar putea fi îmbunătăţit, potrivit unei analize a UniCredit.

Urmărește
3 afișări

"România şi Croaţia sunt snigurele economii din regiune unde creşterea PIB-ului din trimestrul al patrulea din 2010 a fost negativă raportat la aceaeşi perioadă a anului anterior. Cu excepţia României, toate ţările (din Europa Centrală şi de Est - n.r.) se bucură de un impact pozitiv al PIB-ului de anul trecut în acest an", notează analiştii UniCredit, cea mai mare bancă din regiune.

Creşterea economică modestă din ultimul trimestru al anului trecut, de 0,1% faţă de trimestrul al treilea, se datorează în mare măsură efectelor de inventar, în timp ce consumul privat a scăzut cu 0,8%.

UniCredit anticipează că efectele de inventar nu vor mai avea, în acest an, o contribuţie semnificativă la creşterea PIB-ului, iar consumul va continua să afişeze evoluţii slabe. Totuşi, performanţele solide ale exporturilor vor susţine economia, iar cererea internă va reveni uşor în a doua jumătate a anului, contribuind la o creştere de 1,7% a PIB.

Totodată, UniCredit consideră că situaţia balanţei externe de finanţare a României este solidă, iar supravegherea continuă a FMI şi UE urmează, pe de o parte, să limiteze riscurile de deteriorare a aspectelor fiscale şi, pe de altă parte, să asigure condiţii stabile de finanţare internă şi externă.

Inflaţia ridicată va determina BNR să menţină dobânzile la nivelurile actuale, iar indicatorul va încheia anul la 4,7%, peste intervalul ţintă al BNR, de 3% plus/minus un punct procentual, în principal din cauza creşterii preţurilor alimentelor şi energiei pe plan mondial.

În acest context, analiştii UniCredit anticipează că România ar putea fi una dintre puţinele ţări din întreaga lume care să obţină îmbunătăţirea ratingului de credit în acest an. Banca se aşteaptă ca ratingul de ţară să revină în categoria investment grade în a doua jumătate a anului, contribuind la reducerea costurilor de finanţare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici