UniCredit şi Finmeccanica,printre companiile italiene în care regimul Kadhafi a investit petrodolari

Unicredit şi Finmeccanica, ENI şi clubul de fotbal Juventus se numără printre companiile italiene în care regimul libian al liderului Mouammar Kadhafi a investit petrodolari, Italia beneficiind în schimb de petrol şi contracte avantajoase în Libia, transmite AFP.

Urmărește
3 afișări

Legăturile dintre cele două ţări au fost relansate odată cu semnarea, în 2008, a unui acord istoric referitor la perioada în care Libia era colonie italiană (1911-1942).

Premierul Silvio Berlunsconi a prezentat atunci Libiei scuzele Italiei şi s-a angajat la plata unor despăgubiri de cinci miliarde de dolari, în următorii 25 de ani, sub formă de investiţii.

După acest tratat, statul libian, care avea deja investiţii în companii italiene şi a deţinut o participaţie de 10% la Fiat, vândută ulterior, şi-a consolidat prezenţa în marile grupuri italiene.

Potrivit cotidianului Il Sole 24 Ore, valoarea participaţiilor deţinute de Libia în Italia se ridică la 3,6 miliarde de euro.

Din acest motiv, temerile legate de violenţele din Libia au făcut ca bursa din Milano să închidă luni în scădere cu 3,59%.

Marţi, tranzacţiile de la Milano au fost întrerupte timp de mai multe ore, motivaţia fiind "o problemă tehnică".

Cea mai importantă investiţie a Libiei în Italia este cea la UniCredit. În toamna lui 2008, în plină criză financiară, banca centrală libiană a preluat 4% din acţiunile celei mai mari bănci italiene, aflată într-o situaţie dificilă.

Odată cu implicarea Autorităţii Libiene pentru Investiţii (LIA), în vara anului trecut, statul libian a devenit cel mai mare acţionar al UniCredit, cu o deţinere de 7,582%, ceea ce a provocat o gravă criză la nivelul grupului, soldată cu plecarea directorului general Alessandro Profumo.

LIA mai deţine de la sfârşitul lunii ianuarie 2,01% din acţiunile grupului aeronautic şi de apărare Finmeccanica, controlat de statul italian.

LIA mai are în proprietate circa 0,5% din acţiunile ENI, potrivit unei surse apropiate situaţiei. Această participaţie nu a fost comunicată autorităţii bursiere întrucât este sub nivelul de 2%.

Autorităţile de la Tripoli mai deţin, prin intermediul Companiei libiene arabe pentru investiţii străine, 7,5% din clubul Juventus Torino.

Libia şi-a manifestat interesul şi pentru grupurile Enel şi Telecom Italia, dar intenţiile nu s-au concretizat.

În schimb, Italia primeşte aproape o treime din petrolul extras în Libia, iar ENI este cel mai important producător străin prezent în această ţară.

Italia, fostă putere colonială, este principalul partener comercial al Libiei. În 2009, Italia a fost principala destinaţie a exporturilor libiene (20%) şi cel mai mare exportator în Libia, cu o cotă de piaţă de 17,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici