- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Unii râd când mulţi plâng: băncile şi energia plătesc 1,1 miliarde de euro în iunie sub formă de dividende din profiturile excepţionale pe 2021
Având în vedere faptul că emitenţii prezentaţi în listă se regăsesc, în cea mai mare parte, în portofoliul fondurilor de investiţii, probabil că o parte din respectivele dividende se vor întoarce în piaţă. „Întrebarea este care va fi momentul acela? Probabil că elementul hotărâtor îl va reprezenta afişarea rezultatelor financiare pe semestrul I/2022.“
Având în vedere faptul că emitenţii prezentaţi în listă se regăsesc, în cea mai mare parte, în portofoliul fondurilor de investiţii, probabil că o parte din respectivele dividende se vor întoarce în piaţă. „Întrebarea este care va fi momentul acela? Probabil că elementul hotărâtor îl va reprezenta afişarea rezultatelor financiare pe semestrul I/2022“.
Însă acest aspect cu privire la reinvestirea dividendelor este valabil doar pentru investitorii activi de la Bursa de Valori Bucureşti, aici putând intra chiar şi fondurile de pensii când paralela se face cu statul român.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Potrivit datelor agregate de ZF, cel mai mare câştigător al scumpirilor din energie este statul român, întrucât companii precum Petrom, Nuclearelectrica, Oil Terminal, Conpet, Electrica virează în această lună la buget circa 1 mld. lei sub formă de dividende către stat în calitate de acţionar.
Iar pe listă încă nu intră Transgaz şi Romgaz, care urmează să aibă data plăţii dividendelor în iulie. Dacă s-ar adăuga şi dividendele de circa 3 mld. lei de la Hidroelectrica, atunci statul în 2022 are de departe cea mai bogată recoltă de dividende din ultimii ani.
Ca valoare a dividendelor Petrom este cel mai darnic emitent din cei 11 din prima ligă bursieră care îşi remunerează luna acesta investitorii cu dividende cash. Astfel pe 6 iunie compania distribuie 1,9 mld. lei din profitul de 2,9 mld. lei din 2021 sub formă de dividende, echivalentul unui randament de circa 7%.
Cu alte cuvinte, compania împarte 70% din profit cu investitorii. Austriecii de la OMV, în calitate de acţionari majoritari, vor fi remuneraţi cu aproape 1 mld. lei, iar statul român, care are 20,6%, va primi circa 400 mil. lei.
Banca Transilvania va distribui anul acesta 800 mil. lei sub formă de dividende către investitori, echivalentul a 45% din rezultatul net obţinut în 2021. Creşterea volumului de operaţiuni şi reducerea costului riscului au ajutat banca să obţină un profit de 1,78 mld. lei în anul 2021, care a fost marcat de pandemia de COVID-19, ca şi 2020.
La nivel de bancă, profitul a fost mai mare cu 48,9% faţă de nivelul din 2020, în timp ce la nivel de grup avansul a fost de circa 43,7%, câştigul întregului grup financiar Banca Transilvania depăşind în 2021 nivelul de 2 miliarde de lei. Banca va distribui şi acţiuni gratuite prin încorporarea a 765 mil. lei, respectiv 12 acţiuni gratuite la 100 deţinute pe 14 iulie 2022.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO