- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Unii români mută economiile din bănci în investiţii imobiliare pentru a evita impozitul pe dobânzi
Impozitarea câştigului din dobânzile bancare şi instabilitatea cursului determină tot mai multe persoane să renunţe la banii plasaţi în bănci şi să cumpere locuinţe, potrivit consultanţilor imobiliari, care afirmă însă că revenirea pieţei este întârziată de măsurile de austeritate.
Unii români mută economiile din bănci în investiţii imobiliare pentru a evita impozitul pe dobânzi (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
"Există o tendinţă a cumpărătorilor care au cash în bănci să investească în imobiliare. Face sens. Se impozitează dobânzile la depozitele din bănci şi cursul euro-leu nu este stabil. O investiţie imobiliară în acest moment este oportună pentru protecţia resurselor de lichidităţi. De obicei, investiţiile se fac în imobile finalizate care pot fi achiziţionate rapid", a declarat agenţiei MEDIAFAX Ion Cătuţoiu, managing director al companiei imobiliare Real Time, din Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
El precizează că în ultimele luni locuinţele au fost cumpărate pentru folosinţă proprie, însă de curând se observă o tendinţă de achiziţie în scop de investiţie, mai ales că preţurile sunt considerate bune.
Creşterea numărului de tranzacţii realizate cu bani gheaţă a fost observată şi de Cătălin Apetri, reprezentant al Coldwell Banker.
"Am observat, în ultimele luni, o tendinţă de achiziţie a locuinţelor cu cash, ceea ce a fost o schimbare neaşteptată pentru piaţa rezidenţială românească din ultimii doi ani. În acelaşi timp, discutând cu mai mulţi clienţi, ne-am dat seama că au existat depozite în bănci şi că majoritatea au considerat că este momentul să profite de ele şi să investească aceşti bani", a declarat Apetri.
Pe de altă parte, el a arătat că un procentaj important dintre persoanele care au bani în bănci iau în calcul o achiziţie imobiliară, însă preferă să mai aştepte, în speranţa că preţurile vor continua să scadă.
"Îndrăznesc să spun că aceştia vor trece la o achiziţie la primul semn de creştere a preţurilor locuinţelor, mai ales că pe dobânda obţinută din depozite oricum plătesc impozit", a adăugat reprezentantul Coldwell Banker.
Unii agenţi imobiliari spun că 35-40% din tranzacţiile intermediate de ei se realizează cu cash.
"Cred că vor fi mai multe cazuri de persoane care vor scoate banii de la bănci pentru a-i investi în imobiliare. Ei îşi vor scoate banii şi vor aştepta chilipiruri. În plus, dacă ai cash poţi obţine reduceri de preţuri de 10.000-15.000 de euro la o locuinţă", a afirmat un agent imobiliar de la o agenţie din zona centrală a Bucureştiului.
Analistul Radu Zilişteanu spune, la rândul lui, că acest fenomen s-ar putea extinde deoarece aurul, valuta şi proprietăţile imobiliare sunt refugii pentru protecţia lichidităţilor într-o perioadă de instabilitate.
"Când cursul creşte şi când te afli sub spectrul inflaţiei în urma creşterii preţurilor ca urmare a majorării TVA, cei care au cash se refugiază în aur, în imobiliare, pentru a profita de preţurile mici, şi în valute. În plus, nu mai este profitabil să ţii banii la bănci pentru că în unele cazuri se ajunge la dobânzi real negative. Depinde cum vor reacţiona cei care au bani la bănci de decizia BNR de mâine (dacă va modifica dobânda de politică monetară - n.r.)", a spus Zilişteanu.
În opinia sa, chiar dacă vor fi mai mulţi bani pentru investiţii imobiliare în perioada următoare din partea celor care au cash, piaţa tot nu-şi va reveni, având în vedere măsurile de austeritate anunţate de Guvern.
"Piaţa imobiliară se confruntă acum cu o altă problemă, legată de dificultăţile cu care bugetarii îşi vor plăti ratele la creditele imobiliare. În aceste condiţii, oferta de pe piaţă va creşte şi mai mult, iar cererea eligibilă se menţine încă la niveluri reduse. Măsurile de austeritate anunţate de Guvern vor întârzia revenirea pieţei imobiliare cu cel puţin un an", consideră Zilişteanu.
Începând cu 1 iulie, toate veniturile sub formă de dobânzi din conturile şi depozitele bancare, indiferent dacă sunt la vedere sau la termen, vor fi impozitate cu 16%, potrivit unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal. Persoanele care au depozite la termen anterior datei de 1 iulie vor plăti impozit de 16% doar pe dobânda calculată de la această dată până la scadenţă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO