Unităţile turistice din Capitală plătesc în 2014 taxă hotelieră de 1% din tarifele la cazare

Unităţile turistice din Capitală plătesc municipalităţii, în 2014, o taxă hotelieră de 1% aplicată la tarifele de cazare, conform unei hotărâri aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti în noiembrie 2013.

Urmărește
1704 afișări
Imaginea articolului Unităţile turistice din Capitală plătesc în 2014 taxă hotelieră de 1% din tarifele la cazare

Unităţile turistice din Capitală plătesc în 2014 taxă hotelieră de 1% din tarifele la cazare (Imagine: Shutterstock)

Potrivit articolului 279 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, taxa hotelieră se calculează prin aplicarea cotei stabilite la tarifele de cazare practicate de unităţile de cazare.

Taxa hotelieră în cotă de 1% din valoarea totală a cazării sau a tarifului de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului se încasează de persoanele juridice prin intermediul cărora se realizează cazarea, odată cu luarea în evidenţă a persoanelor cazate.

"Taxa hotelieră se datorează pentru întreaga perioadă de şedere, cu excepţia cazului unităţilor de cazare amplasate într-o staţiune turistică, atunci când taxa se datorează numai pentru o singură noapte, indiferent de perioada reală de cazare", potrivit alineatului 3 al articolului 279.

Taxa hotelieră nu se aplică pentru: persoanele în vârstă de până la 18 ani inclusiv; persoanele cu handicap grav sau accentuat ori invalide de gradul I sau II; pensionari şi studenţi; persoanele aflate pe durata satisfacerii stagiului militar; veteranii de război; văduvele de război sau văduvele veteranilor de război care nu s-au recăsătorit; persoanele fizice prevăzute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, se arată în articolul 280 al legii.

Unităţile de cazare au obligaţia de a vărsa taxa hotelieră la bugetul local, lunar, până la data de 10, inclusiv, a lunii următoare celei în care s-a colectat de la persoanele care au plătit cazarea.

"Unităţile de cazare au obligaţia de a depune lunar o declaraţie la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale, până la data stabilită pentru fiecare plată a taxei hoteliere, inclusiv. Formatul declaraţiei se precizează în normele elaborate în comun de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Administraţiei şi Internelor", conform articolului 281 al legii.

În ultimii trei ani, în Bucureşti nu a fost încasată o taxă hotelieră, proiectele de hotărâre cu acest obiect elaborate anual de Primăria Capitalei nefiind adoptate de CGMB.

Primarul general Sorin Oprescu declara, la sfârşitul lunii mai 2011, că în 2010, când taxa hotelieră era de 3%, municipalitatea a obţinut astfel 400 de milioane de lei. Din 2006, cota pentru Bucureşti a fost de 3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici