Uniunea Europeană acuză platforma X a lui Elon Musk de practici înşelătoare din cauza bifei albastre cu abonament

Platforma X, denumită anterior Twitter, a lui Elon Musk este ameninţată cu amenzi usturătoare din partea UE din cauza unei serii de probleme de transparenţă în cadrul companiei, inclusiv faptul că a permis oamenilor să obţină o "bifă" care era rezervată utilizatorilor verificaţi.

Urmărește
189 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană acuză platforma X a lui Elon Musk de practici înşelătoare din cauza bifei albastre cu abonament

Comisia Europeană a declarat vineri că X "a încălcat" Legea privind serviciile digitale (DSA), care a intrat în vigoare anul acesta şi a fost concepută pentru a controla mai bine conţinutul online, relatează Financial Times.

În concluziile preliminare ale unei investigaţii care a început anul trecut, UE a declarat că decizia luată în urma preluării companiei de către Musk, în urmă cu doi ani, de a permite oricui să plătească pentru a obţine o bifă albastră, ar înşela milioane de utilizatori.

"Deoarece oricine se poate abona pentru a obţine un astfel de statut "verificat", acest lucru afectează în mod negativ capacitatea utilizatorilor de a lua decizii libere şi în cunoştinţă de cauză cu privire la autenticitatea conturilor şi a conţinutului cu care interacţionează", au transmis autorităţile de reglementare de la Bruxelles.

X se poate apăra, dar dacă constatările UE sunt confirmate, compania riscă amenzi de până la 6% din cifra sa de afaceri totală la nivel mondial. În 2021, ultimul an complet în care Twitter şi-a publicat veniturile, compania a realizat 5,1 miliarde de dolari.

Bruxelles a adăugat că practicile X nu au respectat DSA în mai multe domenii, cum ar fi interzicerea utilizării unor tehnici înşelătoare folosite pentru a manipula comportamentul utilizatorilor, precum şi transparenţa în ceea ce priveşte publicitatea şi permiterea accesului adecvat la date pentru cercetători.

"Pe vremuri, bifele albastre însemnau surse de informaţii demne de încredere", a declarat Thierry Breton, comisarul francez pentru piaţa internă.

"Acum, cu X, părerea noastră preliminară este că înşală utilizatorii şi încalcă DSA. X are acum dreptul la apărare - dar dacă opinia noastră se confirmă, vom impune amenzi şi vom solicita schimbări semnificative", a adăugat Breton.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici