Uniunea Europeană vrea să elimine importurile de combustibili fosili rusești până în 2027

Publicat: 15 04. 2025, 16:18
Actualizat: 15 04. 2025, 18:00
May 19, 2023, Brussels, France, Belgium: Brussels, Belgium Mai 19, 2023 - European flags fly at the entrance of the European Commission headquarters. The European Commission has revised the growth outlook upwards to 1% in 2023 in the EU, compared to 0.8% in the last winter forecast. Inflation is expected to persist. ..SIEGE DE LA COMMISSION EUROPEENNE, DRAPEAUX EUROPEENS, ILLUSTRATION, INSTITUTIONS EUROPEENNES, GENERIQUE, QUARTIER EUROPEEN BRUXELLES, COMMISSAIRE EUROPEEN, ETATS MEMBRES, BATIMENT, UE, UNION EUROPEENNE, POLITIQUE, DIPLOMATIE, RELATIONS DIPLOMATIQUES, BATIMENT BERLAYMONT, BUREAUX, (Credit Image: © Vincent Isore/IP3 via ZUMA Press)

Ca răspuns la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova, Uniunea Europeană s-a angajat în anul 2022 să încheie importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027. Comisia a amânat de două ori publicarea planului pentru implementarea acestui obiectiv din cauza politicii tarifare oscilante a SUA și după ce Trump a indicat că va folosi energia drept monedă de schimb în negocierile comerciale, conform The Kyiv Independent.

Potrivit agendei pe care a făcut-o publică luni, Comisia va prezenta până în data de 6 mai planul conceput pentru a renunța la importurile de combustibili fosili din Rusia.

Europa continuă să depindă de gazul din Rusia

În ciuda reducerii livrărilor de gaz prin conducte din Rusia, Europa continuă să depindă de gazul natural lichefiat din Rusia, care a reprezentat aproape 19% din totalul aprovizionării UE în 2024.

În timp ce petrolul brut și cărbunele din Rusia au fost sancționate ca răspuns la invazia asupra Ucrainei, gazul rusesc nu i s-au putut impune sancțiuni directe. Uniunea este formată din 27 de state membre, fiecare cu propriile interese energetice și economice. Unele țări, precum Ungaria, Slovacia sau Austria, sunt puternic dependente de gazul rusesc pentru încălzire, industrie și electricitate.

Ungaria a anunțat că va bloca orice restricție suplimentară împotriva energiei ruse, iar, în cadrul Uniunii, sancțiunile trebuie adoptate prin consens absolut. Și alte guverne și-au exprimat rezervele față de interzicerea gazului lichefiat care provine din Rusia înainte să fie asigurate alternative stabile.

Trump a cerut Europei să cumpere mai mult gaz american

Oprirea livrărilor de gaz rusesc prin conducte către Uniunea Europeană a venit ca urmare a deciziei Ucrainei de a nu reînnoi acordul de tranzitare a teritoriului său cu gigantul energetic rusesc Gazprom după data de 31 decembrie 2024. Acesta era unul dintre ultimele coridoare majore prin care Rusia mai putea livra gaz în Europa Centrală și de Est.

SUA au intervenit pentru a furniza Europei gaz lichefiat imediat după începerea războiului din Ucraina. America a fost cel mai mare furnizor de gaz lichefiat pentru Europa, în 2022 și 2023., iar anul precedent, cel de-al treilea după Norvegia și Rusia.

Recent, Trump a cerut Uniunii Europene să cumpere mai mult gaz american, pentru ca astfel Europa să-și reducă surplusul comercial față de SUA. „Cu siguranță, vom avea nevoie de mai mult gaz lichid,” a declarat recent comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic.