- Home
- Economic
- BRUXELLES, (05.05.2015, 21:12)
- Mihai Draghici
Uniunea Europeană va implementa din 2016 Acordul de liber-schimb cu Ucraina - presă
Uniunea Europeană intenţionează să implementeze din 2016 Acordul de liber-schimb cu Ucraina, în pofida presiunilor Rusiei, potrivit unui proiect de comunicat pregătit pentru summitul Parteneriatului Estic, documentul oferind perspective neclare pentru Republica Moldova, relatează Reuters.
Urmărește
666 afișări
Uniunea Europeană va implementa din 2016 Acordul de liber-schimb cu Ucraina - presă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Declaraţia comună, care în mod sigur va atrage critici dure din partea Moscovei, prevede intrarea în vigoare a Acordului de liber-schimb cu Ucraina începând de la 1 ianuarie 2016, un termen amânat deja cu un an din cauza presiunilor Ucrainei, care se opune acţiunilor de integrare europeană a Ucrainei.
Potrivit unui oficial ucrainean, Rusia a cerut amânarea aplicării Acordului cu încă cel puţin un an, dar Uniunea Europeană insistă că nu mai pot fi tergiversări.
Chiar dacă Bruxellesul este dispus la discuţii cu Moscova pentru atenuarea preocupărilor, "implementarea Acordului de liber-schimb va fi o prioritate principală a Uniunii Europene şi a partenerilor implicaţi, în următorii ani", precizează proiectul de comunicat citat de Reuters.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
-
Vicepreşedintele parlamentului slovac, în vizită la Moscova. Agenda discuţiilor
Acordul de liber-schimb este principalul subiect de dispută între Rusia şi Occident, semnarea documentului fiind unul dintre factorii care au generat anexarea Crimeei şi conflictul separatist din estul Ucrainei, soldat cu 6.200 de morţi în ultimul an.
Dar, în afară de susţinerea oferită Ucrainei, documentul elaborat pentru summitul Parteneriatului Estic, programat pe 21-22 mai la Riga, pare să conţină puţine elemente de susţinere pentru Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus şi Georgia, în contextul în care, notează Reuters, statele europene şi-au limitat ambiţiile de teamă să nu deranjeze şi mai mult Kremlinul.
Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au semnat acorduri de asociere cu Uniunea Europeană în 2014 şi speră să devină membre ale comunităţii europene. Dar proiectul de comunicat nu face nicio referire la aspiraţiile lor. Din document reiese că nici Georgia, nici Ucraina nu vor beneficia rapid de eliminarea vizelor de călătorie şi că ar avea nevoie de reforme pentru a beneficia de facilităţile oferite Republicii Moldova.
Citește pe alephnews.ro: Ana Dumbravă a câștigat al treilea titlu consecutiv de „Cea mai bună jucătoare de Counter-Strike din lume”
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe