UPATE: Doroş, SIF Moldova: Matei a inventat nereguli şi a şicanat CA

(completează lead-ul, adaugă declaraţii ale vicepreşedintelui - director general adjunct al SIF Moldova, Claudiu Doroş, şi ale preşedintelui CA şi director general, Costel Ceocea)

Urmărește
53 afișări

Claudiu Doroş, vicepreşedinte-director general adjunct la SIF Moldova, susţine că nu l-a ameninţat cu excluderea din companie pe Alexandru Matei, deşi cei doi au avut unele discuţii în contradictoriu, pe teme profesionale, şi că de la pierderea funcţiei de vicepreşedinte Matei a încercat să "şicaneze" CA pentru a întârzia decizii investiţionale importante.

"Acuzaţiile domnului Matei la adresa mea sunt nefondate, nejustificate prin niciun fel de dovezi sau documente, în condiţiile în care toate şedinţele CA ale SIF Moldova sunt înregistrate audio şi sunt consemnate în procese verbale toate punctele de vedere ale administratorilor. Nu am avut discuţii cu domnul Matei în afara şedinţelor de CA, deci nu aveam cum să-l ameninţ. A venit odată într-o şedinţă de CA şi ne-a zis că a primit mesaje de ameninţare pe telefon şi i-am zis dacă vrea că se poate adresa organelor statului. Am consemnat în procesul verbal şi acele discuţii (...) Tot ce face el acum este ca urmare a faptului că în 2009 a pierdut poziţia de vicepreşedinte nemaifiind ales de CA" a declarat Doroş pentru MEDIAFAX.

Claudiu Doroş a fost numit vicepreşedinte şi director general adjunct al SIF Moldova în mai 2009, de către CA, după ce fusese ales administrator, în aprilie 2009, de către acţionari. Până la acea dată funcţia de director general adjunct fusese ocuşată, din 2005, de către Matei.

Alexandru Matei declarase anterior pentru MEDIAFAX că în 2009 a sesizat în Consiliul de Administraţie al SIF o serie de nereguli referitoare la "persoane din conducere", după care a fost ameninţat de către Doroş cu excluderea din firmă.

"Într-adevăr, am avut puncte de vedere contradictorii pe teme profesionale în şedinţele de CA, însă neregulile despre care vorbeşte el sunt chestiuni inventate, cu care a încercat să şicaneze în permanenţă actul de decizie în CA în ultimii doi ani. Eu venind la SIF Moldova din afara societăţii am auzit tot felul de bârfe şi zvonuri legate de activitatea sa şi am zis să verificăm dacă este în corect ceea ce am auzit, să vedem dacă el este aşa de moral şi drept după cum spune", a afirmat Doroş.

Vicepreşedintele SIF Moldova a adăugat că CA-ul a solicitat organelor de verificare din cadrul SIF Moldova rapoarte cu privire la zvonurile auzite şi astfel au fost sesizate unele tranzacţii prin care Matei ar fi prejudiciat compania favorizând unii dintre membrii familiei sale în cadrul unor tranzacţii cu SIF în anii 2004-2006.

"Am încercat să gestionăm această situaţie cât mai atent, am vorbit şi cu CNVM, şi până la urmă am ajuns să dăm acest raport către Bursă. Nu îmi place că suntem în această situaţie, să ieşim în faţa acţionarilor cu altfel de lucruri decât cele legate de activitatea investiţională a SIF Moldova, dar domnul Matei a fost cel care a stârnit această situaţie. Din 2009 caută în permanenţă tot felul de acuzaţii nefondate la adresa noastră, să îngreuneze actele de decizie în CA. Ne întrebă de ce am cumpărat acţiuni la vreo companie sau fond, precum Fondul Proprietatea, sau de ce am vândut alte acţiuni, ca exemplu la BRD", a spus Doroş.

El a menţionat că Matei a fost în permanenţă în contradictoriu cu majoritatea membrilor CA ai SIF Moldova, pentru a întârzia decizii investiţionale importante pentru SIF.

SIF Moldova a transmis, miercuri, un raport Bursei de Valori Bucureşti, din care reiese că CA-ul SIF îl suspectează pe Matei că ar fi prejudiciat compania favorizând unii dintre membrii familiei sale în cadrul unor tranzacţii cu SIF în anii 2004-2006.

SIF Moldova a derulat un control în ultimul an şi jumătate, după ce un acţionar, Ovidiu Nechita, a reclamat în AGA din aprilie 2010 unele nereguli în activitatea lui Matei în funcţia de preşedinte CA şi director general al SIF Moldova şi apoi de vicepreşedinte CA.

Matei a declarat pentru MEDIAFAX că exceptându-l pe Nechita au mai fost două persoane, dintre care una în stare de ebrietate, care ar fi fost plătite "să facă gălăgie" la AGA.

Ovidiu Nechita a sesizat că ar fi vrut să cumpere un spaţiu în zona centrală a Bacăului, unde se afla reprezentanţa SIF Moldova, însă spaţiul fusese deja achiziţionat de Matei.

Din raportul transmis miercuri de SIF Moldova reiese că Matei este suspectat că a cumpărat fără licitaţie spaţiul respectiv, deşi decizia AGA pentru înstrăinarea imobilului fusese condiţionată de realizarea unei selecţii de oferte.

Preşedintele CA şi directorul general al SIF Moldova, Costel Ceocea, spune că nu a fost luată o decizie în CA referitoare la situaţia lui Matei, iar prin raportul transmis Bursei nu s-a testat reacţia investitorilor.

"Nu ştiu cât mai poate fi sancţionat. Nu ştim încă dacă sunt prejudicii materiale în cazul celor două tranzacţii. Nu avem expertiza necesară. Trebuie să contractăm eventual o expertiză care să verifice aceste aspecte aşa cum a şi cerut CNVM. S-ar putea ajunge la retragerea avizului dat de CNVM pentru funcţia de administrator, deoarece el nu a anunţat că este în conflict de interese nici când s-a vândut reprezentanţa din Bacău, nici când soţia lui era preşedinte CA al unei societăţi comerciale din portofoliul SIF Moldova (Gastrocom) şi, totodată, era şi preşedintele Comisiei de licitaţie care a adjudecat un restaurant al societăţii comerciale respective chiar fiului lor. În cazul de la Iaşi, ceilalţi administratori nu au ştiut că domnul Matei se afla în situaţia de conflict de interese", a afirmat Ceocea.

SIF Moldova a prezentat raportul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi a întrebat Comisia dacă Matei poate fi menţinut în Consiliul de Administraţie sau dacă trebuie consultaţi acţionarii cu privire la menţinerea acestuia. Comisia a răspuns că CA-ul SIF Moldova trebuie să stabilească o cale de rezolvare a acestei situaţii.

"Conducerea efectivă a decis să fie făcut public un raport în care să fie prezentată situaţia lui Matei, pentru că era o raportare obligatorie în condiţiile legale, iar dacă eventual acţionarii vor cere discutarea acestei situaţii în AGA o vom pune pe ordinea de zi a unei AGA ", a adăugat Ceocea.

Astfel, fie CA va convoca AGA având pe ordinea de zi măsurile care se impun sau adaugă pe ordinea de zi a viitoarei AGA un punct privind măsurile respective, fie acţionarii SIF vor cere acest lucru, sau CNVM va reanaliza dacă mai sunt întrunite condiţiile pentru menţinerea autorizaţiei lui Matei ca administrator, potrivit lui Ceocea.

În perioada 1994 - 1997 Alexandru Matei a fost vicepreşedinte CA la Fondul Proprietăţii Private II Moldova, care ulterior s-a transformat în SIF Moldova. În 1997, Matei a preluat funcţia de preşedinte CA şi director general al SIF Moldova, pe care a ocupat-o până în 2005. De atunci până în 2009 a ocupat poziţia de vicepreşedinte CA şi director general adjunct, iar ulterior a fost doar membru în Consiliul de Administraţie.

O situaţie similară a intervenit la începutul anului şi la SIF Oltenia (SIF5), unde Teodor Buzatu a fost revocat din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie, după un control intern derulat de societate. Controlul a arătat că Buzatu a prejudiciat firme din portofoliul SIF prin unele contracte încheiate cu societăţi deţinute de membri ai familiei sale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici