UPC, amendată pentru abuz de poziţie dominantă în Capitală

UPC a fost exonerată de plata unei amenzi de 2,1 milioane euro aplicată de Consiliul Concurenţei în 2006 pentru practici anticoncurenţiale în Timişoara, dar va achita 5 milioane euro pentru abuz de poziţie dominantă în Bucureşti, sancţiune din aceeaşi perioadă, au declarat surse din industrie.

Urmărește
480 afișări
Imaginea articolului UPC, amendată pentru abuz de poziţie dominantă în Capitală

UPC, amendată pentru abuz de poziţie dominantă în Capitală

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat în 30 septembrie soluţia pronunţată în urmă cu doi ani de Curtea de Apel Bucureşti cu privire la anularea unei amenzi de aproximativ 2,1 milioane de euro aplicate UPC România de către Consiliul Concurenţei în luna decembrie 2006, pentru ceea ce Consiliul Concurenţei (CC) a considerat ca fiind o practică anticoncurenţială (cartel) de partajare a pieţei serviciilor de retransmisie prin cablu a programelor TV din municipiul Timişoara", au declarat sursele pentru MEDIAFAX.

În cadrul aceleiaşi sentinţe, instanţa supremă a respins contestaţia UPC România privind anularea unei alte amenzi, de 5 milioane de euro, sancţiune aplicată de Consiliul Concurenţei în aceeaşi perioadă pentru un posibil abuz de poziţie dominantă pe piaţa din Bucureşti.

Consiliul Concurenţei a anunţat marţi, într-un comunicat, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul formulat de instituţie şi a menţinut amenda de 17,6 milioane lei aplicată UPC, în 2006, pentru abuz de poziţie dominantă.

Pe de altă parte, procesul cu o altă companie amendată de instituţie în urma investigaţiei din 2006, Cablevision of Romania, este în derulare.

"În cadrul aceleiaşi investigaţii, Consiliul Concurenţei a mai constatat şi sancţionat cu aproximativ opt milioane lei companiile UPC România şi RCS&RDS (aceasta din urmă în calitate de succesor al HI-FI Quadral şi TVS Holding) pentru participarea la un cartel având ca obiect împărţirea pieţei serviciilor de cablu din municipiul Timişoara. Pentru această practică anticoncurenţială, instanţa a anulat amenzile fără a se pronunţa asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei companiilor implicate, ci considerând că aplicarea sancţiunilor s-a prescris", precizează autoritatea de concurenţă.

În cazul de la Timişoara, UPC a fost reprezentată în justiţie de avocaţii Ţuca Zbârcea & Asociaţii, iar în cel care a vizat Bucureştiul de Stoica & Asociaţii.

În decembrie 2006, Consiliul Concurenţei a finalizat mai multe investigaţii pe piaţa serviciilor de cablu TV şi a sancţionat companiile UPC România, RCS&RDS, Astral Telecom şi Cablevision of România cu amenzi în valoare totală de 25,94 milioane de lei.

Autoritatea de reglementare a constatat atunci că UPC România şi HI-FI Quadral au încheiat în anul 2001 o înţelegere de tip cartel, având ca obiect împărţirea pieţei serviciilor de cablu TV din Timişoara.

UPC România a fost sancţionată cu 7,25 milioane de lei, iar RCS&RDS, în calitate de succesor de drept al HI-FI Quadral, cu amendă de 807.000 de lei.

Totodată, Consiliul a constatat că Astral Telecom şi Cablevision of România au săvârşit, în Bucureşti, un abuz de poziţie dominantă, manifestat prin impunerea de tarife majorate în mod nejustificat.

În acest caz, UPC, în calitate de succesor de drept al Astral, a fost sancţionat cu o amendă de 17,6 milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici