- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE 2: CE a sistat plăţile pentru Axa 2 a POR şi cere verificarea tuturor contractelor încheiate
(adaugă informaţii referitoare la faptul că CE a transmis din 26 mai autorităţilor române că va sista plăţile)
Comisia Europeană a întrerupt plăţile pentru Axa 2 a Programului Operaţional Regional (POR) -Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport-, din cauza deficienţelor constatate, şi a cerut autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate cu beneficiarii Axei 2.
Comisia Europeană a comunicat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Raportul preliminar al misiunii de audit efectuată în România în perioada 28 martie - 1 aprilie 2011, având obiect verificarea mai multor proiecte finanţate în cadrul Axei 2 a POR, respectiv reabilitarea DJ 701 limita jud. Dâmboviţa-Gratia-Poeni-Silistea-Scurtu Mare-Slăveşti-Ciolăneşti-Zambreasca-Dobroteşti, beneficiar CJ Teleorman, reabilitare DJ 506 Cervenia-Vităneşti-Băbăiţa, beneficiar CJ Teleorman, modernizare sistem rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov- Gruiu, beneficiar CJ Ilfov, şi modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu poţential demonstrat ale judeţului Buzău, beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzău- UAT Comuna Mereni.
"În Raport, Comisia Europeană vorbeşte despre deficienţele din sistemul de achiziţii publice folosite în adjudecarea contractelor de lucrări în cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii de către autorităţile contractante în selecţia constructorilor, folosirea nejustificată a procedurii accelerate şi lucrări suplimentare contractate ca lucrări similare", se arată într-un comunicat al MDRT.
Ca urmare a deficienţelor constatate, Comisia Europeană a transmis MDRT decizia de întrerupere a plăţilor intermediare pentru Axa 2 până la îndeplinirea măsurilor cerute.
"Comisia Europeană a propus autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate de beneficiarii Axei 2 (124 de contracte de lucrări adjudecate). După această etapă de verificare care se va desfăşura în lunile iulie-august 2011, autorităţile române vor transmite Comisiei Europene concluziile verificărilor şi propuneri de acţiune. În urma reverificării procedurilor de achiziţie publică, pot fi propuse corecţii financiare cuprinse între 2% şi 100% din valoarea proiectelor găsite cu deficienţe", se precizează în comunicat.
În acelaşi timp, CE a cerut României să eficientizeze sistemul de management şi control în domeniul achiziţiilor publice, sistem în care ANRMAP şi UCVAP sunt instituţii naţionale responsabile, mai arată ministerul.
La sfârşitul lunii mai, ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, a declarat la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de ProTV, că în cazul MDRT s-au constatat nereguli în derularea procedurilor la patru proiecte pe Axa 2, ea precizând că se aşteaptă raportul oficial.
Udrea a subliniat că după aprobarea proiectelor, banii pleacă de la minister către autorităţile locale, beneficiari care organizează licitaţii. Ea a precizat că, de multe ori, la acest nivel fie nu există experienţă în organizarea de licitaţii, fie multe licitaţii sunt "vizibil" direcţionate spre anumite firme.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat la RRA, la 26 mai, că au fost făcute verificări la unele proiecte locale din fonduri UE, constatându-se nereguli, ceea ce înseamnă că există riscul ca banii să fie returnaţi.
Preşedintele a spus că există probleme în implementarea unor contracte cu fonduri europene, atunci când ele sunt transferate de la ministere la nivelul autorităţilor locale. "Sunt semnale extrem de serioase şi mai bine ne oprim decât să continuăm aşa", a spus preşedintele, adăugând că există riscul repetării situaţiei cu fondurile SAPARD, când România a trebuit să restituie sume importante CE.
"Pentru că sunt la Radioul public, transmit un semnal administraţiei publice locale: atenţie la banii de la MDRT, Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii - respectaţi procedurile pentru că deja sunt semnale foarte puternice", a spus preşedintele.
El a spus că s-au făcut verificări prin sondaj la 13 proiecte, dintre care în 10 cazuri au fost constatate nereguli după ce ministerul transferase contractele la nivel local. "Trebuie să ştie toţi că vor plăti", a mai spus preşedintele.
Comisia Europeană a anunţat la 26 mai că va întrerupe plăţile vizând o parte a proiectelor din cadrul Programului Operaţional Regional, se arăta într-un răspuns transmis de serviciul de presă al Executivului european, la începutul lunii iunie, la solicitarea MEDIAFAX.
"Putem confirma faptul că CE a anunţat la 26 mai că va întrerupe plata privind o parte din Programul Operaţional Regional. Subliniem că este vorba despre o întrerupere a plăţilor, nu despre o suspendare a plăţilor. Autorităţilor române li se cere să îndeplinească solicitările formulate pe baza descoperirilor auditului preliminar, astfel încât Comisia să poată executa plăţile legate de acest program", se arăta în răspunsul transmis de serviciul de presă al CE, în care nu se precizau la acel moment detalii despre programele aflate în discuţie, concluziile exacte ale auditului sau sumele a căror plată se întrerupe.
Potrivit sursei citate, România poate utiliza în perioada 2007 – 2013 fonduri de 19,667 miliarde de euro din POR, cărora trebuie să li se adauge o contribuţie naţională obligatorie de 4 miliarde de euro.
"Până în prezent, din banii disponibili pentru România în Fondul de Coeziune – utilizat pentru proiectele mari de infrastructură şi mediu - 15,1% au fost plătiţi de Comisie. Din Fondul European de Dezvoltare Regională s-au plătit 13,6%, iar din Fondul Social European, pentru proiecte educaţionale şi sociale, s-au plătit proiecte în valoare de 14,2%", preciza Comisia în răspunsul transmis MEDIAFAX.
"Pentru toate cele trei fonduri la un loc, rata de absorbţie la nivelul UE este de 25,1 %. România se află potrivit acestor date sub media la nivel european, însă autorităţile române au promis că sunt sau că vor fi organizate structuri pentru îmbunătăţirea situaţiei", se mai arăta în răspunsul citat, care preciza că cifrele transmise sunt cele mai recente, respectiv din data de 11 mai.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO