- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE: Acţiunile BRD şi OMV Petrom au amplificat ascensiunea bursei la 2,7% chiar la finalul zilei
(adaugă informaţii, în paragrafele 22 - 25)
Bursa a crescut cu 2,72%, susţinută de ascensiunea de peste 5% înregistrată chiar la închidere de acţiunile BRD (BRD) şi Petrom (SNP), iar investitorii au fost mai activi la tranzacţionare în ultima şedinţă a săptămânii şi au ridicat lichiditatea la nivelul maxim din ultimele şase sesiuni.
Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri uşor peste ultimele cotaţii de joi, iar investitorii au fost mai activi la tranzacţionare, în condiţiile în care şi pieţele externe au fost pe creştere.
Chiar la închiderea sesiunii, unele ordine de cumpărare au ridicat acţiunile BRD şi OMV Petrom cu 5,33% şi, respectiv, cu 5,52%.
Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a avansat cu 2,87%, iar acţiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 2,41% peste nivelul de la finalul sesiunii de joi.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia titlurilor celor cinci SIF-uri şi acţiunile FP, a crescut cu 1,96%. Ascensiunea a fost amplificată de acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), care au urcat cu peste 5%, după ce Consiliul de Administraţie al societăţii a majorat din nou propunerea de dividend.
La închiderea şedinţei, indicele extins al bursei, BET-XT, al primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, era în creştere cu 2,83%.
Gabriel Morariu, broker la BT Securities, spune că evoluţia pieţei este determinată de optimismul investitorilor şi la aşteptările ca economia României să iasă din recesiune după primul trimestru.
"Totodată rezultatele financiare ale companiilor sunt pozitive. Având o perspectivă buna este de aşteptat ca pe piaţă să fie mai activi investitorii străini, care de regulă aşteaptă unele confirmări pozitive din partea economiei în ansamblu", a declarat Morariu pentru MEDIAFAX.
El a adăugat că interesul investitorilor a fost alimentat şi de randamentele mari care pot fi aduse de dividendele propuse de unele companii listate.
"În ultima perioadă, acţionarii par mai atraşi de dividende decât de perspectiva unei majorări de capital prin încorporarea profitului", a afirmat brokerul.
Bursa a crescut în această săptămână cu 6,65%, astfel că faţă de nivelul de anul trecut este cu 15,6% mai sus.
Totodată, indicele BET a crescut în această săptămână cu 6,5%, iar indicele BET-FI a urcat cu 5,86%. Astfel, raportat la nivelurile de la finalul anului trecut, indicele BET are un câştig de 15,07%, iar indicele BET-FI este pe creştere cu 19,17%.
"Cred că şi după întrunirea AGA la companiile listate şi trecerea datelor ex-dividend (date după care cumpărătorii nu mai au dreptul să încaseze dividende - n.r) dacă economia confirmă aşteptările, trendul ascendent poate continua, deoarece trebuie luat în considerare potenţialul de creştere a unei economii emergente într-un context internaţional favorabil", a mai spus Morariu.
Investitorii au transferat acţiuni de 60 milioane lei (14,6 milioane euro), sumă cu 45% peste lichiditatea din şedinţa precedentă, de 41,4 milioane lei (10 milioane de euro). Un rulaj mai mare decât cel de vineri a fost înregistrat la 17 martie, când tranzacţiile au însumat 67,2 milioane lei (16 milioane euro).
Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 13,8 milioane lei şi, respectiv, 8 milioane lei. Cu titlurile FP au fost realizate şi două deal-uri de 4,5 milioane lei.
Pe piaţa principală, titlurile FP au crescut nesemnificativ, cu 0,08%, la 0,6095 lei, iar deal-urile au fost realizate la 0,61 lei, preţ în creştere cu 0,16%.
Pe de altă parte, cotaţia acţiunilor SIF Oltenia a avansat cu 3,02%, la 1,602 lei.
Titlurile SIF Banat-Crişana au înregistrat al cincilea rulaj din piaţă, de 3,4 milioane lei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la 1,188 lei, preţ în creştere cu 5,13%.
Administratorii SIF Banat-Crişana au anunţat joi că au decis din nou majorarea valorii dividendului brut, la 0,103 lei pe acţiune, cu 71,6% mai mare faţă de ultima propunere, de 0,06 lei. Noua valoarea a dividendului propus este de peste două ori mai mare faţă de cea distribuită anul trecut, de 0,05 lei. astfel că SIF va distribui aproape 90% din profitul de anul trecut.
Titlurile Fondului au fost suspendate de la tranzacţionare până la ora 11:20, pentru informarea investitorilor cu privire la convocarea acţionarilor, pentru a discuta, printre altele, despre fixarea dividendelor şi alegerea unui membru în Comitetul Reprezentanţilor. Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, propune acţionarilor FP un dividend brut de 0,01569 lei/acţiune din profitul de anul trecut, de peste cinci ori mai redus decât cel distribuit anul trecut din câştigurile din anii 2008 şi 2009, de 0,0816 lei/titlu.
Propunerea nu a influenţat însă investitorii, în condiţiile în care Fondul a anunţat încă din 15 februarie, odată cu publicarea rezultatelor financiare de anul trecut, că ar putea distribui un dividend de 0,01569 lei/acţiune.
Acţiunile BRD au încheiat ziua la 15,8 lei, iar titlurile companiei petroliere au ajuns la 0,44 lei. Cu acţiunile băncii au fost realizate tranzacţii de 3,4 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom au avut un rulaj de 2,7 milioane lei.
Unii investitori au realizat şi operaţiuni cu produse structurate, unităţi de fond şi contracte futures, astfel că lichiditatea totală a BVB a ajuns la 60,5 milioane lei (14,8 milioane euro).
Pe piaţa Rasdaq, tranzacţiile au cumulat 564.000 de lei, sumă de peste două ori mai redusă decât rulajul de joi, de 1,2 milioane lei.
Titlurile ArcelorMittal Tubular Products Roman (PTRO) au fost cele mai lichide, deşi cu aceste acţiuni a fost realizată o singură operaţiune de 84.000 de lei. Transferul a fost realizat la 2,42 lei, preţ cu 1,22% sub referinţă.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 0,3%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în creştere cu maximum 0,6%. Bursa din Slovenia înregistra cea mai vizibilă ascensiune, de 3,8%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO