UPDATE: Acţiunile Fondului Proprietatea s-au întors pe scădere, într-o piaţă în creştere cu 0,7%

(adaugă informaţii, în paragrafele 20 - 22)

Urmărește
9 afișări

Bursa a avansat uşor şi vineri, cu 0,68%, într-o piaţă în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) s-au întors pe scădere, după o zi de creştere, şi s-au apropiat din nou de nivelul minim de la listare, în timp ce titlurile Oltchim (OLT) şi Azomureş (AZO) au urcat cu peste 8% şi, respectiv, cu 12%.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost tranzacţionate încă din primele minute la preţuri uşor peste ultimele cotaţii de joi, însă lichiditatea pieţei a fost concentrată doar pe câteva titluri.

Directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci, spune că evoluţia de vineri nu poate fi considerată relevantă, tocmai din cauza rulajelor reduse consemnate de cele mai multe acţiuni.

"Vânzătorii aşteaptă o nervozitate a cumpărătorilor pentru a vinde. Pe de altă parte, cei care au vândut în şedinţele de scădere aşteaptă să treacă această perioadă de revenire şi vor să intre la cumpărare doar pe un nou val de corecţii. Se pare că în ultimele două zile atât pe partea de cerere, cât şi pe cumpărare investitorii au fost mai relaxaţi şi din acest motiv au fost şi volume mici pe cele mai multe acţiuni", a declarat Murgoci pentru MEDIAFAX.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,87%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,07% peste nivelul de joi.

Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea, au plasat indicele BET-FI cu 0,68% peste ziua anterioară.

Brokerul crede că în cazul acţiunilor SIF speculatorii aşteaptă o decizie a Curţii Constituţionale cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a pragului de 1% invocată de SIF Transilvania (SIF3) într-un proces cu Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

"O astfel de speţă a mai fost discutată şi acum doi ani, când s-a stabilit că pragul este constituţional, însă pot să apară surprize, iar dacă se va da dreptate SIF Transilvania sigur vom vedea creşteri pe acţiunile SIF. Dacă va fi aceeaşi decizie ca în 2009 nu cred că vom vedea o reacţie în piaţă", a afirmat Murgoci.

În creştere, cu 1,05%, a încheiat ziua şi indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP.

Încă din primele cinci minute unii investitori au ridicat puternic, cu câte 15%, acţiunile Oltchim, Amonil (AMO) şi, ulterior, Azomureş.

Totuşi, dacă în cazul titlurilor Oltchim evoluţia nu i-a surprins pe brokeri, întrucât acestea s-au menţinut pe ascendentă din ultimele şedinţe, acţiunile Amonil şi Azomureş au reprezentat surpriza din deschidere. După primele 20 de minute, acţiunile Oltchim şi Azomureş s-au detaşat în funcţie de lichiditate, în timp ce rulajul titlurilor Amonil a fost foarte redus până la închidere.

La finalul şedinţei acţiunile Oltchim şi Azomureş aveau rulaje apropiate, de 2,6 milioane lei şi, respectiv, 2 milioane lei, iar tranzacţiile cu titlurile Amonil cumulau doar 55.000 de lei.

În jurul orei 16:10 titlurile Oltchim şi-au temperat brusc ascensiunea, de la aproximativ 12%, la doar 0,1%, însă după câteva minute au urcat din nou, însă mai lent, cu peste 7%. Ultima tranzacţie cu aceste acţiuni a fost realizată la 1,145 lei, preţ în creştere cu 8,12%.

Totodată, titlurile Azomureş au încheiat ziua în urcare cu 12,79%, la 0,7895 lei, iar acţiunile Amonil au rămas pe creştere de 15%, la 0,0161 lei.

Murgoci spune că ascensiunea acţiunilor Oltchim este determinată de un cumul de factori, precum ştirile despre închirierea instalaţiilor de la Arpechim şi achiziţiile realizate de cei mai mari doi acţionari minoritari, compania germană PCC şi fondul de investiţii britanic Carlson Ventures. Totodată, el atrage atenţia că dacă evoluţia acţiunilor Azomureş este susţinută achiziţiile Fondului Proprietatea, care poate prelua pachete de la investitorii mici, în cazul Amonil creşterea nu poate fi considerată relevantă, întrucât a venit pe un rulaj foarte redus.

"Am încercat să găsesc explicaţii pentru creşterea Amonil, însă nu sunt informaţii care să ducă la astfel de apreciere a preţului. Este posibil ca ascensiunea să fi fost determinată doar de unii speculatori, care au încercat să ridice preţurile în speranţa că îi atrage şi pe alţi investitori la tranzacţionare. În alţi ani, acţiuni precum Oltchim, Azomureş şi Amonil urcau cam în acelaşi ritm, însă acum pentru primele două sunt explicaţii, însă pentru Amonil nu avem nimic", a adăugat Murgoci.

Investitorii au tranzacţionat vineri acţiuni de 37 milioane lei (8,9 milioane euro), sumă cu 15% mai redusă decât rulajul de joi, de 43,3 milioane lei (10,5 milioane euro).

Lichiditatea de vineri a fost asigurată în proporţie de 60% de transferurile cu titlurile Fondului Proprietatea, în valoare de 22,4 milioane lei. La finalul sesiunii aceste acţiuni erau cotate la 0,4879 lei, preţ în scădere cu 0,53%.

"Fondul acţionează ca un regulator pentru preţul acţiunilor sale şi intervenţiile la cumpărare sunt vizibile atunci când preţul scade mai uşor sau chiar trece pe creştere", a afirmat brokerul.

Rulaje de peste un milion de lei au mai înregistrat acţiunile Transelectrica (TEL) şi SIF Oltenia (SIF5), de 1,5 milioane lei şi, respectiv, 1,4 milioane lei. Cotaţia titlurilor Transelectrica a urcat cu 2,95%, la 22,65 lei, iar acţiunile SIF Oltenia au crescut cu 1,23%, la 1,395 lei.

Pe piaţa Rasdaq, operaţiunile au însumat doar 387.000 de lei, valoare cu 5% mai redus decât lichiditatea din şedinţa precedentă, de 408.000 de lei.

Titlurile Iproeb (IPRU) au fost cele mai tranzacţionate, cu un rulaj de 147.000 de lei. Cel mai recent transfer cu aceste acţuiuni a fost realizat la 1,468 lei, preţ în creştere cu 10,38%.

La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,1%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu maximum 0,7%. Bursa din Rusia înregistra cea mai vizibilă ascensiune, de 2,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici